Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Karácsony
A magyar családok többségének az életében a legfontosabb ünnep minden évben a karácsony. Ezen az ünnepen jönnek össze a különböző városokban, esetleg külföldön élő rokonok, barátok.
A karácsony előtti hetekben, hasonlóan sok más országhoz, vásárlási láz indul meg, érdemes ilyenkor meglátogatni a karácsonyi vásárokat. Ha nincs magyar rokonunk, akinek vásárolhatnánk, a forralt bor, a pálinka és a bazári ételek miatt is érdemes kilátogatni. Forralt bort különösen sok helyen árulnak télen, a fűszeres forró ital kellemesen felmelegíti az utcán sétálókat.
A magyarok számára karácsony általában 24-én kezdődik. A délelőtti program a karácsonyfa feldíszítése, készülődés a vacsorára. Ebben az időszakban minden étkezés kétszer akkora, mint az év más napjain. Huszonnegyedike este a Szenteste, ilyenkor a szűkebb család elfogyasztja a karácsonyi vacsorát. A menü gyakran hal, töltött káposzta, mákos guba. Az ajándékokat is ekkor adják át a családtagok. Érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon, sok más Európai országhoz hasonlóan, nem a Mikulás hozza az ajándékokat, hanem Jézuska. A magyar Mikulás december hatodikán már megérkezik a gyerekekhez. A vallásos családok a vacsora után gyakran éjféli misére mennek.
Hivatalosan 25-26-án munkaszüneti nap van Magyarországon, ilyenkor némileg megnyugszanak a kedélyek, a karácsonyt megelőző vásári hangulat után. Ezeken a napokon indul el a nagyobb család, hogy látogatást tegyen a rokonoknál. Az édességek és sütemények, amelyekből rengeteg fajta készült az ünnepre, több száz kilométert is utaznak a családok között. A távolabbi rokonság kedvéért még egy kör ajándékozás következik, a gyerekek nagy örömére.
Nyelvtanulók, figyelem! A karácsony utáni-szilveszter előtti időszakra a magyarok a “két ünnep között” kifejezést használják. Ez a hét a pihenésé, a hosszú sétáké, a forraltborozásé.

Comments

Hide