Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Szilveszter
December 31-e természetesen Magyarországon is fontos nap, a mostani bejegyzésben erről lesz szó.
A magyar szilveszteri szokások nem sokban térnek el más országok újévi szokásaitól. Általában a két ünnep közötti időszakban elkezdődik az év utolsó bulijának szervezése. December utolsó napjaiban rövid időre engedélyezik a petárda és hasonló termékek árusítását. Az ezzel kapcsolatos szabályok minden évben változnak, de nagy bajba nem kerülhetünk némi robbantgatásért 31-én.
A szilveszteri bulikon szinte kivétel nélkül mindig van virsli, hiszen sokkal könnyebb elkészíteni, mint leölni egy disznót, amit egyébként a virsli evés szimbolizál. Ha meghívnának egy házibuliba, illik rágcsálnivalót, édességet, esetleg süteményt, és rengeteg alkoholt vinni. A pezsgő is ilyenkor fogy a legjobban.
Éjfélkor Magyarországon mindenhol a tévé és rádiócsatornák a magyar himnuszt játsszák. A mulatozók ilyenkor együtt énekelnek, amennyire csak tudnak vigyázzállásban. Habár a fülnek nem mindig kellemes élmény ez a néhány perc, mindenképpen felemelő ha belegondolunk, hogy abban a pillanatban több millió ember egyszerre énekel. A Himnusz után a mindenkori köztársasági elnök beszéde következik. Ezt általában már csak a legkitartóbbak hallgatják meg ivás nélkül.
Az újév első napján az alábbi étkezési szokásokra érdemes figyelni:
Semmiképpen nem szabad csirkét vagy más szárnyast fogyasztani, a hiedelem szerint ugyanis ezzel egész évre elrepül a szerencsénk. Más verzió szerint a csirke elkaparja a szerencsénket. Hasonló szabály vonatkozik a halra, a halak elúsztatják a gazdagságot.
Kimondottan ajánlott azonban lencsét enni, mert az apró magok hasonlítanak a pénzre. A malachús is jó ötlet, a disznók előre túrják a szerencsét. Gyakran kerül az asztalra elsején korhelyleves is. Ez a káposztával, hagymával készült savanykás leves megnyugtatja a másnapos gyomrot.
Ezek a legfőbb népszokások, amelyeket még ma is szélesebb körben ismernek és betartanak. Ennél még sokkal több újévhez kötődő babonát is találunk az internetet böngészve.

Comments

Hide