Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Húsvét
A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, Krisztus keresztre feszítésére és feltámadására emlékezünk ezen a napon. Mivel a tavaszi napéjegyenlőséget követi az ünnep, ezért a tavaszi újjászületés jelképe is. Magyar nevét a húsvétot megelőző nagyböjt miatt kapta, e napon lehet ugyanis először húst enni. Tulajdonképpen a húsvétvasárnapot megelőző teljes hét (“nagyhét”) ünnepi készülődés, a fő szokások azonban Húsvétvasárnaphoz és Húsvéthétfőhöz kapcsolódnak.
Húsvétvasárnap délelőtt hagyományosan szentmisét tartanak. A nagyböjtöt lezáró napon, falun szokás volt kosárban vinni bárányhúst, tojást, sonkát és bort, hogy a templomban megszenteljék, amit aztán a család együtt elfogyasztott. A tojás a családi egységet jelképezi, az ünnepi étel pedig természetesen a bárány.
Húsvéthétfő, sok más európai országhoz hasonlóan a vidámság napja. Sok népszokás a mai napig él, köztük a tojásfestés és a locsolkodás a két legáltalánosabb. Régen a lányokat kivitték a kúthoz, patakhoz, vagy vödörrel leöntötték őket, a vízzel való megtisztulásba vetett hit miatt. Ma ezt szelídebb formában, kölnivízzel teszik. A tojásfestés is régi szokás, a piros tojás színe Krisztus vérét jelképezte. A hímes tojás kidíszítése a nők feladata, régióként eltérő motívumok és technikák léteznek, sok helyen ma is hagymahéjjal festik a tojást. A hímes tojás a népművészet egyik becses ága.
Még ma is, húsvéthétfőn a lányok szép ruhát vesznek fel, előkészítik a gondosan megfestett hímes tojásokat, vagy éppen a boltban vett csokitojásokat, és étellel, itallal várják az érkező férfiakat. A kisebb fiúk tréfás locsolóverseket tanulnak, hogy azzal engedélyt kérjenek a locsolásra, a férfiak pedig csapatokba verődve járják be az ismerős nők házait, nem ritkán estére már nagyon vidáman a mindenhol elfogyasztott két-három kupica pálinkától. Meg kell jegyezzük viszont, hogy az utóbbi években ez a szép szokás kezd kihalni. Az ok, hogy szokás lett a fiúknak tojás helyett inkább pénzt adni, és a lányok egyre növekvő része utazik el húsvétkor a mára már komoly kiadásnak számító ünnep elől. A tizenkétféle kölni illata sem minden lány álma.

Comments

Hide