Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Kisebb vallásos ünnepek, népszokások
Ez a bejegyzés a kisebb egyházi ünnepekről fog szólni, természetesen a kisebb itt nem a fontosságára, inkább az ismertségére utal. Ugyanez vonatkozik a népszokásokra is, habár esetenként sokan ismerik őket, némelyik egyenesen munkaszüneti nap, mégsem mindenki tudja a hátterüket ezért a kisebb jelző.
Időrendben haladva az első a Vízkereszt, január 6-án. Valódi vallásos jelentéséről, ma már kevesen emlékeznek meg. Ez a karácsonyi és a farsangi ünnepkör vízválasztója, hagyományosan e napon kell lebontani a karácsonyfát. Jellegzetes utcakép ilyenkor a házak elé kitett, elszáradt fenyőfák látványa.
Május elsejei hagyomány a májusfa-állítás. A májusfa, amely egy feldíszített sudár fa, elsősorban szerelmi ajándék az udvarló fiútól a kiszemelt lánynak. Hajnalban állítják fel, nagysága, díszítése árulkodik az udvarló szándékairól. A tavaszi újjászületés jelképe is. Falun ma is élő szokás, városban inkább majálisokkal ünnepelnek.
Húsvét után az ötvenedik nap Pünkösd, Magyarországon munkaszüneti nap is. A magyar kultúrában a pünkösdhöz kötődő szokások több eleme nem annyira egyházi, mint inkább pogány-termékenységhez kapcsolódó szokás. E nap bontják le a májusfát, amit táncos mulatság kísér. Az ablakokba pünkösdi rózsát tesznek, és különböző versenyekkel pünkösdi királyt választanak. A királynak egy rövid ideig különleges kiváltságai lettek, ingyen ihatott például. Hasonlóan a legerényesebb, legszorgosabb lányt pünkösdi királynénak választották.
November elseje mindenszentek napja, ami megelőzi a november másodikán tartott Halottak napját. Mindenszentek estéjén több óráig szólnak a harangok, az emberek meglátogatják elhunytjaik sírját, mécsesekkel, virágokkal, koszorúkkal díszítik azokat.
Decemberben a karácsonyt megelőző négy hét az adventi időszak. Sok más országhoz hasonlóan Magyarországon is adventi koszorút készítenek, a négy gyertyát pedig a Karácsonyt megelőző négy vasárnap egyenként gyújtják meg, a családi körben elfogyasztott vacsora közben. A gyerekek nagyon kedvelik a csokival töltött adventi naptárakat is, amelyben 24 napi édesség van elrejtve.

Comments

Hide