Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Budapest I. - Budapest megközelítése és a közlekedés
A Magyarországra repülővel érkezők minden bizonnyal Budapest egyik repülőterére érkeznek meg.
A vasúti közlekedés csomópontja is Budapest, legyen szó akár a nemzetközi, akár a belföldi járatokról. Három fő vasútállomásán keresztül az ország szinte minden pontjába eljuthatunk. A Keleti pályaudvaron keresztül halad a nemzetközi forgalom többsége, de a másik kettő, a Déli- és a Nyugati pályaudvarok is indítanak külföldi járatokat.
Mind a három vasútállomás a metróvonalakon van, gyorsan elérhetők innen a belvárosi látnivalók. Budapest három metróvonalára az utazás hosszától függetlenül ugyanannyiba kerül a jegy, nagyjából egy-másfél Euro. A metróvonalak középpontja a Deák tér, itt mind a három vonalra átszállhatunk. A legrégebbi metró a sárga vonalon közlekedik, a helyiek ezt földalattinak hívják. Teljes neve a Millenniumi Földalatti Vasút, 1896-ban adták át, ezzel a kontinentális Európában a legöregebb.
A három metróvonalon kívül más tömegközlekedési eszközökre is felszállhatunk ugyanazzal a jeggyel. Budapesten, bár manapság fogyatkozik, még mindig kiterjedt villamoshálózat van. Érdemes úti célunktól függetlenül is tenni egy rövid utat a 2-es villamossal, amely a Duna part pesti oldalán rengeteg szép épület, köztük például a Parlament, mellett halad el, és a Budai panorámát is élvezhetjük a kocsikból.
A budai oldalon találjuk a fogaskerekű vasutat. A járat a belvárosból elindulva némi utazás után felér a Széchenyi hegy tetejére, így gyakorlatilag egy forgalmi csomópontból húsz perc alatt az erdő közepére.
Budapest egyebek mellett közlekedési szempontból is az ország közepe. A vasútvonalak és távolsági buszjáratok, valamint az autópályák középpontja. Az ország két távolabbi pontja között utazva, szinte mindig érinteni kell Budapestet. Belső közlekedése a legrosszabb csúcsidőt leszámítva jónak mondható.

Comments

Hide