Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Budapesti látnivalók
A budapesti látnivalók listája igen hosszú. Fekvésének köszönhetően nem csak az építészeti és kulturális értékeket látogathatjuk meg, hanem a természet is mindig a közelünkben van. A Duna két partján fekvő város budai oldalán közel van a hegyvidék, az erdők, illetve szinte mindenhol rejt termálvizet a föld.
Az első látnivaló mindenképpen a Budavári Palota. Már tizenharmadik századi dokumentumokban is utalnak rá, régi királyi székhely. A várban sétálva érdemes megnézni a Halászbástyát, amely építése 1895-ben kezdődött, neve a korábbi várfalszakasz védelmével megbízott halászok céhére utal. Innen letekintve a pesti oldal csodálatos panorámát nyújt az Országházzal. Pár lépésnyire a Mátyás-templomot találjuk. A templomot I. István alapította, de okleveles adat csak a török hódoltság idejéből van róla. A várban sétálva elveszhetünk a kis utcákban, lakónegyedekben, vagy megcsodálhatjuk a Nemzeti Galéria és a Széchényi-könyvtár épületét. Gyalog és busszal is meg lehet közelíteni a várat, de a legszórakoztatóbb megoldás talán a Siklón utazni.
A pesti oldalra többek között a Lánchídon átkelve juthatunk. A hidat 1849-ben fejezték be, William Tierney Clark tervei alapján. Ez volt az első híd Budapesten és a Duna magyarországi szakaszán. A Duna parton található az Országház épülete, amely teljesen 1904-ben lett kész, és barokk valamint neogótikus vonásokat fedezhetünk fel rajta. A Lánchíd mellett Budapest egyik legismertebb épülete.
A pesti oldalon érdemes sétálni egyet az Andrássy úton. A tizenkilencedik század végén kialakított sugárút 2002 óta a világörökség része. Az úton haladva előbb-utóbb a Hősök terére érünk. A tér különösen este, kivilágítva igazán látványos, akárcsak mellette a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum. Kelet felé haladva hamarosan a Széchenyi fürdőhöz érünk, ez Európa legnagyobb fürdőkomplexuma. Ha nincs kedvünk fürdeni, akkor is érdemes megnézni az épület gyönyörű főbejáratát.
Budapest látványosságait itt felsorolni lehetetlen, számtalan fürdő, templom és múzeum várja a turistákat. Az Operaház, a Dohány utcai Zsinagóga és a Szent István-bazilika csak néhány ezek közül.

Comments

Hide