Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Eger és környéke
Eger környéke magyarország egyik legnépszerübb turisztikaí célpontja. Érdemes idelátogatni a barokk belváros és vár kedvéért, de ez magyarország egyik fő borvidéke, több fürdőt is találunk a közelben, a turázóknak pedig a Bükk közelsége rejt kikapcsolódási lehetöséget. Egerbe érkezve az első dolgunk mindenképben a barokk belváros megtekintése legyen. Kellemes sétákat tehetünk a fő utcán és a közeli kis utcákban. Egyes épületek szinte változatlanul állnak itt a 18. század óta. A belvárosi séta után érdemes felmenni a várba. Az egri vár a magyar történelem során több alkalommal fontos szerepet töltött be az északi országrész védelmében. A leghíresebb csata 1552-ben zajlott itt. A vár idegenvezetői sok érdekességet tudnak mesélni a középkori hadviselésröl. A török időkbol itt maradt minaret is érdekes úti cél, akárcsak az egri főiskola épülete, vagy a Bazilika. Eger egyik nevezetessége az Egri Bikavér. Ez a vörösbor valószínűleg magyarország legismertebb exportterméke. Nyári látogatásak alkalmával elkaphatunk Egerben egy-egy borfesztivált a Dobó téren. Ilyenkor a tér megtelik bor termelőkkel, igyekezzünk minél több helyen kóstolgatni. Az eger melletti dombokat szinte mindenhol szőlő boritja, egerben pedig sok pincét találunk. A város nyugati oldalán lévő Szépasszonyvölgy egyike ezeknek a pince-központoknak. Az eger környéki kis falvakban több termálfürdő is üzemel. Rövid aútokázás után el juthatunk Egerszalókra vagy Demjénbe. Mindkét falu kiváló termálfürdövel rendelkezik. A túrázóknak is vannak lehetöségek a közelben. A Bükk hegység Magyarország legnagyobb átlagmagasságú hegysége, több iranyból is nekikezdhetünk a megmászásának. Sok kiránduló a közeli Szilvásvárad felöl indul el, ahol a túra elején megnézhetjük például a Fátyol-vízesést, megkóstolhatjuk a helyi pisztrángot. Eger környékére érdemes több napot szánni, hiszen a város nem kevés látnivalót nyújt.A város évszázadok óta kultúrális és vallási központ, ma pedig fontos turisztikai célpont.

Comments

Hide