Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

A Balaton északi partja
A Balaton Közép-Európa legnagyobb tava, Magyarország egyik fő turisztikai célpontja. Északi partján a víz mélyebb, a legmélyebb pont is itt található, így ez az oldal inkább a vízi sportok kedvelőinek alkalmas. A tó északi oldalán fekvő Bakony hegység, illetve a környező dombvidék kiválóan alkalmas szőlőtermesztésre, a helyi borok Magyarország csúcsminőségű borainak számítanak. A természeti szépségek mellett az északi part városai is kellemes kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak.
Keszthely a Balaton fővárosa, az északi part legnagyobb városa is egyben. A város jól megközelíthető távolsági busszal és vonattal is, de nemzetközi reptere is fogad utazókat, főként Németország felől. Legfőbb nevezetessége a Festetics-kastély, amely a 19. század vége felé nyerte el mai formáját, és amelynek könyvtárában több mint 80000 kötet található. A kastélyban működik a Balatoni Borok háza, érdemes itt egy kóstolón részt venni. A hobbitörténészek számára a római kori romok lehetnek érdekesek a közeli Fenékpusztán.
Kelet felé haladva érkezünk Tihanyra. A falu a róla elnevezett félszigeten található, fekvése egyedülállóan szép. A faluban található bencés apátságot 1055-ben alapították. A település és környéke egyébként már az őskortól kezdve lakott. A minden évben megrendezett Balaton-átúszó verseny is a Tihanyi-félszigetnél zajlik, itt a tó csak 1.3 kilométer széles.
Balatonfüred az ország legrégebbi üdülőhelye. A tóparti fürdőzés mellett a számtalan gyógyvízforrás is fontos bevételt jelent a városnak. A város alatt máig is sok kiaknázatlan vízlelőhely van.
Több borvidéket is találunk a Balaton északi oldalán. A legismertebb talán a Badacsonyi, de a Csopaki és a Balaton-felvidéki borvidék borait is érdemes kóstolgatni. Jellegzetes szőlőfajta itt az Olaszrizling (amely egyébként Magyarország szinte minden borvidékén megtalálható) és a Szürkebarát.

Comments

Hide