Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

A Balaton déli partja
A Balaton déli partja igazi fürdőparadicsom. A tó vize itt nagyon sekély, száraz nyarakon akár tíz percet is sétálhatunk befelé, mielőtt ellepne egy átlagos felnőttet. A déli part ennek köszönhetően szinte végig strandok, üdülők, parti nyaralók sorozata.
A legnagyobb város itt Siófok, amelyet Magyarország bulifővárosnák is hívhatnánk. A város május végén kel életre, és az időjárástól függően akár szeptember közepéig nyüzsög a magyar és külföldi (zömében német és lengyel) turistáktól. A város partvonalát két részre oszthatjuk, az keleti az Aranypart, a nyugati az Ezüstpart. Ez utóbbi egész hossza mentén ingyenes. Az Aranypart mellett található a Petőfi sétány. Ez az utca nyári estéken zsúfolásig megtelik emberekkel, az utat éttermek, bárok, klubok szegélyezik. Szinte minden nap a hajnali órákig tart itt a buli. A nappali órákra pedig, a fürdés mellett, a hajókázást szokás ajánlani. Sok kiránduló kel át a Balaton északi partjára egy rövid borozásra.
A déli part egyik kisvárosa, Zamárdi, szintén a bulizni vágyók számára lehet fontos célpont. Minden év júliusában itt tartják a Balaton Sound nevű, főleg elektronikus zenét játszó fesztivált. A rendezvényt 2009-ben közel 90000-en látogatták meg, évről évre népszerűbb. Érdemes elolvasni a magyarországi fesztiválokról szóló bejegyzést, hiszen akár egy egész nyarat is el lehet tölteni Magyarországon fesztiválról fesztiválra ugrálva.
Siófok és Zamárdi is jól megközelíthető Budapestről, a vonatok általában a Déli pályaudvarról indulnak. Nyári hétvégéken nagyon fontos azonban hogy elég időt szánjunk a tervezésre, illetve hogy a vonatok indulása előtt időben érkezzünk meg az állomásra, ilyenkor ugyanis a vonatok gyakran teljesen megtelnek, és egy lassabb személyvonaton állva tölteni a két-háromórás utat nem jó kezdés egy rövid hétvégi kiruccanáshoz.

Comments

Hide