Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

A Tanú
Kevés olyan film van Magyarországon, amelyből annyit idéznének, mint a Tanúból. A film szinte minden sora beépült a köznyelvbe, sokan nem is tudják, hogy a filmből idéznek, amikor egy széles körben használt szólást mondanak.
A filmet 1969-ben készítette Bacsó Péter rendező, a főszerepben Kállai Ferenc játszik. A stáb nagy része amatőr és kezdő színészekből áll, egyesek azonosítása ma is probléma. 1969-ben nem engedték bemutatni, tíz évig tiltólistán szerepelt, de 1979-ben végül csak műsorára tűzte több mozi is. 1981-ben Cannesban is bemutatták, igaz nem versenyfilmként. Igazi kultuszfilm.
A film 1950-ben játszódik, szatíra, a háború utáni magyar vezetés éles kritikája. A főszereplő, Pelikán elvtárs egy együgyű ember, aki a vezető elvtársak minden szavát elhiszi. Egy parti faluban figyeli a vízállást a gáton. Amikor egy nap feketevágáson kapják, bebörtönözik. Szigorú büntetést vár, azonban titokzatos módon kikerül a börtönből. Később az ÁVH egy titkos találkozóhelyre viszi, ahol Virág elvtárs igyekszik beszervezni, mondván, szükség van megbízható, jó kommunistákra. Pelikán tiltakozása ellenére („nem vagyok ideológiailag elég képzett") magas beosztásba helyezik. Itt természetesen hibázik, úgyhogy megint börtönben találja magát. Virág elvtárs megint kihozza, így újra indul a kör magas beosztás, hiba, börtön. Dolgozik uszodaigazgatóként, vezeti a vidámparkot, majd a narancskutató intézetet is. Pelikán eközben mindvégig csak a gátra szeretne visszamenni, hiszen a Duna egyre magasabban áll. A film végén Virág elvtárs betaníttat neki egy vallomást, amelyet egy koncepciós per során régi barátja ellen akarnak felhasználni. Természetesen Pelikán ezt is elrontja, végül éveket tölt börtönben, ahonnan éppen a bitófa alól szabadul.
A szatíra kiválóan mutatja be az inkompetens kommunista rezsimet, amelynek a hatalma azért mégis csak igen nagy. A harc az elképzelt reakciósok ellen, Pelikán ál-megbízásai, olyan munkahelyeken, amelyekről mindenki tudja, hogy butaság ezek mind mesterien idézik a Rákosi-korszakot. A film folytatása, a Megint tanú 1994-ben készült, ebben a részben Pelikán már a rendszerváltás utáni Magyarországon nem találja helyét.

Comments

Hide