Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Bibliothèque Pascal
A Bibliothèque Pascal, Hajdu Szabolcs filmje képviselte Magyarországot az Oscar indulók versenyében 2011-ben. Bár a jelöltek közé végül nem került be, az álomszerű történet több magyar díjat nyert, és valószínűleg még fog is a fesztiválokon.
A film főszereplője Mona (Török-Illyés Orsolya). A kezdő képsorokon egy gyámügyes hivatalnokot kell meggyőznie arról, hogy négyéves gyermeke jó helyen van az ő felügyelete alatt. A film egy hosszú visszaemlékezés Mona elmúlt éveire, ahogyan azt a hivatalnoknak meséli.
A visszaemlékezés egy fantáziadús mese legelején Mona eltölt egy éjszakát a szökött fegyenc Viorellel (Andi Vasluianu), akinek van egy különleges képessége, ha elalszik, álmait kivetíti a körülötte élőkre. Viorelt másnap a rendőrök lelövik. Kilenc hónappal később megszületik gyermekük, akit Mona egyedül nevel, és aki örökölte apja különleges képességét. Később apja eladja Monát nyugatra, így kerül a liverpooli Bibliothèque Pascalba, egy luxusbordélyba. A bordély különlegessége, hogy annak vendégei világirodalomból vett alakokkal, onnan ismert helyzeteket játszanak el. Amikor Monának fel kell vennie Desdemona szerepét az Othellóból, az élete is veszélybe kerül.
A Bibliothèque Pascal Magyarországon elsöprő sikert aratott, szinte nem is lehet negatív kritikát találni róla. A hosszú fártokat időnként montázsszerű vágások váltogatják, ettől a film különleges ritmust kap. Mona meséjének egyedülálló képi világát a kritikusok szerint is remekül kiegészítette Török-Illyés Orsolya játéka. A legszigorúbb kritikák sem különösebben szigorúak, bár egyesek szerint a film vége, ami teljesen átértelmezi a korábban látottakat, hagyhat kételyeket a nézőben.
A rendező, Hajdu Szabolcs az új magyar filmes generáció tagja. A rendezés mellett játszik és ír is. Számos rövidfilmet és négy nagyjátékfilmet rendezett már, ezek közül a legnagyobb sikerét eddig a Fehér tenyér (2006) hozta. Az életrajzi ihletésű filmben a főszerepet a rendező testvére játssza. Hajdu 2010-ben legújabb filmjét forgatja.

Comments

Hide