Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Valami Amerika
A Valami Amerika az elmúlt évtized legsikeresebb magyar vígjátéka, sőt, egyik legtöbbet nézett magyar filmje. Mindez annak ellenére, hogy a magyar vígjátékok ritkán lesznek kitörően sikeresek, ez a film 2002-es bemutatója előtt, és azóta is így van.
A rendező, Herendi Gábor eredetileg fogorvos, de már az egyetemi évei alatt is amatőr filmesként dolgozott. 1991-ben végleg feladja a fogorvosi pályát és ekkortól kezd el hivatásszerűen médiával, filmezéssel foglalkozni. Eleinte reklámfilmeket forgat, az első nagyjátékfilmje a Valami Amerika.
A film főszereplője, Tamás (Pindroch Csaba) egy szerethető balfék reklámfilmrendező, akinek a nagy álma leforgatni saját filmjét. Ehhez azonban szükség van nemcsak a gazdag amerikai producer pénzére, hanem minden egyes megmozdítható fillérre, amit a két fivérén keresztül meg tud szerezni. A producer hajlandó kifizetni a film költségvetésének a felét, ha a fiúk meg tudják szerezni a másik felét. Beindul tehát a jólelkű szélhámoskodás, mindenki úgy segít ahogy tud, azonban folyamatosan akadályokba ütköznek, és a producerről is kiderül, hogy nem pont az, akinek mondja magát.
A film nagy erénye, hogy jól találta meg az utat az ezredforduló körüli fiatalsághoz. Bár a háromból két testvér is a felső tízezerhez tartozik, filmvilág, gazdag üzletemberek, modellek, a színészek szimpatikus játéka miatt mégis elérhetőek az átlagnéző számára. A párbeszédek nem erőltetettek, a történet sem akad el.
A film negatívumának csak a nagyon feltűnő termékelhelyezést szokták felróni, illetve a filmzene használatát. Bár a film főcímdala azonnal sláger lett, a történethez írt dalok elhelyezése a filmben sajnos nem mindig tökéletes, időnként videoklipszerű hangulatot ad a filmnek szükségtelenül.
Az apró hibák ellenére a 2000-es évek legközkedveltebb vígjátékainak egyike. A második rész hasonlóan sikeres volt, 2008-ban mutatták be.

Comments

Hide