Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Macskafogó
Ennek a rajzfilmnek már a címe is mosolyt csal a magyar fiatalok, és ma már kevésbé fiatalok arcára. Az 1986-os rajzfilmen, amelynek atyja Ternovszky Béla, több generáció nőtt fel. Nem csak a gyerekek szerették, kiváló humora miatt a felnőttek is szívesen nézték (ha nem is annyiszor, ahányszor egy átlag magyar gyerek megnézte), és mind animációban, mint történetben megelőzte korát.
A történet szerint M. M. u. (Mickey Mouse után) 80-ban az X bolygó irányítása teljesen a macskák bűnszervezetének a kezébe kerül. Tervük, hogy véglegesen kiirtják az egereket a bolygóról. Az Intermouse, az egerek titkosszolgálata visszahívja egykori szuperügynökét, Nick Grabowskit, akinek feladata, hogy az új csodafegyvert elhozza annak fejlesztőjétől, Fushimisi professzortól, mielőtt a macskák lecsapnának rá. A macskák ráküldenek egy négytagú patkány-bérgyilkos alakulatot, de emellett macskalózok és egyéb veszedelmek is várnak rá, csakúgy, mint az együgyű Lusta Dickre, akit elterelésként más útvonalon küldenek. Végül a macskák vezérei, Fritz Teufel és Giovanni Gatto az ördögi tervek ellenére is elbuknak Grabowskival szemben.
A rajzfilm nem véletlenül lett hatalmas siker. A szerzők humora nagyon szórakoztató, minden párbeszéd tele van poénokkal, ezek többsége nem is igazán a gyerekeket célozta meg. A főszereplő Grabowski igazi James Bond-szerű szuperkém, sok szemtelen lazasággal. A mellékszereplő egerek és macskák mind-mind valamilyen bűnügyi film karaktereit idézik meg. Minden szinkronhangot a kor ismert színészei vettek fel, így ez még életszerűbbé tette a rajzfilmet. Szintén fontos megjegyezni, hogy maga a történet sem egyszerű gyerekmese, a fordulatok igazi kémregénybe illenek. Ha ez még nem lenne elég, a filmben szerepel rengeteg eredeti szóvicc, sok filmes utalás és olyan rejtett apróság, ami a sokadik nézéskor tűnik csak fel. 2007-ben elkészült a folytatás is.

Comments

Hide