Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Gyöngyhajú lány - Omega
Az Omega együttes Magyarország egyik legidősebb rockzenekara, itthon és külföldön is az egyik legeredményesebb együttes. 1962-es alapítása óta folyamatosan aktív, jelenleg az 50-ik évfordulója elé néz. Minden idők legnagyobb Omega-slágere a Gyöngyhajú lány, ezt még a mai tinédzserek is ismerik.
A "kelet Rolling Stones-ának" is nevezik őket, mert ugyanabban az évben alakultak és ugyanúgy egy fél évszázada aktívak. Fennállásuk alatt 16 magyar nyelvű, 12 angol és német stúdióalbumot adtak ki, nem beszélve a koncert-, és válogatásalbumokról. Pályájuk szinte példátlan kelet-európai sikertörténet, és ha a történelmi körülmények megengedik, talán a világhírig is eljutottak volna.
Rengeteg szempontból úttörőnek számít a zenekar. Magyarországon az Omegáé volt az első zenei tévéshow, az együttes elsőként jutott ki Angliába, elsőként használt digitális stúdiót, a színpadon először ők használtak füstgépet, lézert, valamint elsőként jelent meg CD-jük (1988) és DVD-jük (2000).
A zenekar fennállása óta számos korszakon, tagcserén ment át. A hatvanas években beat-együttesként működött, ekkoriban Angliában is felléptek Omega Red Star from Hungary néven. A beat-korszakban született a mai házibulikon is gyakran felhangzó örökzöld sláger, a Petróleumlámpa (1969), a keményebb hangzású, háborúellenes Ballada a fegyverkovács fiáról (1970) és a Tízezer lépés (1969), és a leghíresebb daluk, a Gyöngyhajú lány (1969).
A hetvenes évek első felében a zenekar a hard-rock stílusra váltott. 1976 után az együttes a divatos space rock stílusban adott ki újabb három albumot, ezzel kialakult az úgynevezett "Omega-hangzás." Az 1977-es Időrabló minden idők legkelendőbb albuma volt magyar előadótól. A nyolcvanas évek végétől 2004-ig az együttes egyre kevésbé volt aktív, egy album és egy-egy nagyobb koncert erejéig álltak össze (1994, 1999, 2001). Azonban 2004-től új erőre kapott az Omega—új album, sorozatos turnék, nyaranta fellépések a nagyobb hazai zenei fesztiválokon is.

Comments

Hide