Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Mennyország tourist - Tankcsapda
A Mennyország tourist című Tankcsapda sláger szövegét a tizenévestől a negyvenes generációig szinte mindenki kívülről tudja. Ez különösen nagy dolog egy hard rock együttes esetében. A dal mondanivalója az, hogy a halálban szegény, gazdag, jó és rossz ember mind egyenlő, mindez jól megjegyezhető, humoros szöveggel és kemény rockzenével.
Rockbandaként albumainak eladásai messze a műfaj átlaga felett állnak, A Tankcsapda rendszeres szereplője a zenei sajtónak és a magyar zenei csatornáknak. Magyarország zeneipara áttörhetetlen falnak tűnik a nem kommersz zenét játszó együttesek számára. Éppen ezért egyedülálló ez a dal, illetve a zenekar munkássága, hiszen azon kevesek közé tartoznak, akik megalkuvás nélkül, a saját zenéjüket tudják játszani.
A Tankcsapda a rendszerváltással egy időben született, alapítója, frontembere és a zenekar lelke Lukács László. Akkoriban punk stílusban játszottak, dalaikba lassan vegyültek hard rock, heavy metal elemek, amivel szélesebb közönségréteget is meg tudtak nyerni maguknak. Első demófelvételük, a javarészt punk dalokat tartalmazó Baj van! (1989) a régi rajongók körében számít kultikusnak. A kilencvenes évek elején érték el első igazi sikereiket A legjobb méreg című albumukkal (1992). Mérföldkő volt számukra, hogy játszhattak a Motörhead előtt, majd a Sziget fesztiválon is (1994). Az 1999-es tíz éves évfordulóra egy befutott zenekar lett. Rendkívül termékeny zenekarról van szó, összesen 11 stúdióalbumot és 3 koncert DVD-t adtak ki. Az 1999 előtti időszakból a legismertebb dalok az Egyszerű dal (1995) vagy a Fiúk ölébe a lányok (1999), de a banda rajongói természetesen sosem fognak egységes véleményre jutni arról, hogy melyek a legnagyobb számok. 1999-ben jelent meg a Mennyország tourist című dal, amelyet a rádió azonnal felkapott, így a Tankcsapda országosan ismert zenekar lett.
Legsikeresebb albumuk az Élni vagy égni (2003), amely hazai szakmai díjak sorát söpörte be. Sokat koncerteznek, a 2004-es debreceni 15 szülinapi koncerten 10.000 rajongó volt jelen, a 2005-ös Sziget koncerten kb. 50000 ember előtt játszottak.
A Tankcsapda fő ereje Lukács eredeti, befogadható, ugyanakkor sokszor mégis elgondolkodtató dalszövegeiben van, valamint a könnyen megjegyezhető és énekelhető dallamokban.

Comments

Hide