Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Ha az életben - Kispál és a Borz
A Kispál és a Borz az elmúlt húsz év legjelentősebb zenekara a magyar alternatív zenei életben. Slágerük, a Ha az életben című dal (1998), ami egy igazi Kispál-sláger, szövegében és zenei világában is az "élj a mának" rock'n'roll érzést lovagolja meg. Ma a karaoke-bulik elengedhetetlen szereplője. A dalt egyébként egy Görögországban töltött nyaralás ihlette, és 2006-ban minden idők 3. legnagyobb magyar slágerének választották.
Az alternatív rockot játszó banda 1987-ben alakult, és 2010-ben adta nagyszabású búcsúkoncertjét. A közben eltelt 23 év alatt folyamatosan jelen volt a zenei színtéren. Kevés zenekarnak adatik ez meg. Nagy titkuk, hogy nem lehet megmondani, tulajdonképpen milyen korosztálynak és szubkultúrának szólnak. Egyediségüket a sokrétegű, elgondolkodtató dalszövegek adják, valamint az énekes, Lovasi András jellegzetes, rekedtes hangja is védjegy.
A zenekar rendkívül termékeny volt, összesen 11 stúdióalbummal örvendeztették meg a rajongóikat. Az első tíz évben a pécsi zenekar főleg inkább egyetemi hallgatók körében számított kultikusnak, majd 1997-től következett az igazi sikertörténet. A Csinibaba (1996) című film zenéjének megírására az együttest kérték fel, és a Kicsit szomorkás című dal feldolgozásával egy csapásra országosan ismertek lettek. A Kicsit szomorkás szintén egy sokak által ismert dal, egy szerelmi bánat miatt italba menekült ember komikus, egyben szomorkás dala. Ezután ontották a slágereket, például 1998-ban a már említett Ha az életben című megaslágert. 2001-ben a frontember, Lovasi András szólólemezt is kiadott, majd 2005-től új együttesére koncentrált, így a mindig is koncertzenekarnak számító Kispál és a Borz egyre kevesebbszer volt látható, végül 2010-ben végleg abbahagyták a közös zenélést.
Ugyanebben az évben Lovasi András megkapta szövegírói, zeneszerzői munkásságáért a Kossuth-díjat, ami a legrangosabb elismerés hazánkban, a tudomány és művészetek területén való ténykedésért. A rockzene műfajában ez eddig az első ilyen rangú állami elismerés.

Comments

Hide