Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

8 óra munka - Beatrice
A 8 óra munka a munkások és a rockerek himnusza, minden kocsmában előkerül a zenegépből. A Beatrice legnagyobb slágere 1991-ben jelent meg, és majdnem egy évig vezette az eladási listákat. A dallam jól megjegyezhető és kántálható, a szöveg pedig hétköznapi gyári munkások életéről szóló kocsmadal. Ma már szállóige a dalban foglalt "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás."
Maga az együttes, a Beatrice egy kalandos utat bejárt punk/rockegyüttes. A hetvenes években lányzenekarként indult, majd a sokszori tagcserék és stílusváltás után lett a ma ismert kultikus Beatrice. A legendás lázadó Nagy Feró lett a zenekar frontembere, ezzel megalakult a Beatrice. Rendszerellenessége miatt az együttes nem adhatott ki albumot és nem-hivatalosan tiltott is volt, ekkor lett Nagy Feró beceneve a "A Nemzet Csótánya," ez máig rajta maradt. Ennek ellenére egyre népszerűbbek lettek, ekkoriban alakult ki a rajongók körében a punk, "ricsés" öltözködés is—babos (piros alapon fehér pöttyös) kendő, fekete bőrdzseki és szakadt farmer.
Félig a vezetők nyomására '82-től hat évig szünetelt a Beatrice, miközben 'Nagyferó' más együttesekben zenélt. 1987-től újra összeálltak, a '89-es születésnapi koncert után újult erővel folytatták, ez az időszak hozta meg az országos ismertséget. 1991-ben megjelenhetett az első albumuk végre, óriási siker lett. A címe—Utálom az egész XX. századot. Ez az album tartalmazza a 8 óra munkát, vagy a másik nagy slágert, a Pancsoló kisleányt.
A rendszerváltás hevében a zenekar tagjai között politikai ellentétek születtek, a frontember maga is indult is a választásokon, ami nem tett jót a bandának. A közönség elpártolt vagy lecserélődött, újabb leállás után a Beatrice 1994-től aktív, Nagy Feró kivételével folyamatosan cserélődő tagokkal.

Comments

Hide