Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Szeged és a Dél-Alföld
Magyarország turisztikai régiói közül a Dél-Alföld fő vonzereje a háborítatlan és végtelen puszta és a városok műemlékei.
A régió központja Szeged, a Tisza és a Maros folyók találkozásánál fekvő város, az ország harmadik legnagyobb városa. A Pick-szalámi, a fűszerpaprika és a szegedi halászlé hazája, valamint a napsütéses órák száma itt a legmagasabb, ezért a “napfény városának” is nevezik. Fő nevezetessége a városközpontban található Dóm-tér, ahol az ország negyedik legnagyobb temploma, a neoromán szegedi dóm található. Ezen a téren tartják nyaranta a Szegedi Szabadtéri Játékokat, ahol világhírű előadók is fellépnek. Egész évben sok látogatót vonz a Móra Ferenc Múzeum, ahol a magyar őstörténet emlékeit láthatjuk, és a Szegedi Nemzeti Színház is.
Szegeden járva feltétlenül látogassunk el Ópusztaszerre, amely a honfoglaló magyarok első gyűlésének a helye volt. Ma a Nemzeti Történelmi Emlékpark működik itt, szabadtéri néprajzi múzeummal, skanzennel, sok olyan hétvégi hagyományőrző programmal, mint például a lovasíjász bemutató. A legismertebb kiállított mű a 120 méter hosszú, monumentális Feszty-körkép, amely a magyarok bejövetelét ábrázolja.
A legközelebbi megyeszékhely Békéscsaba, ahol a kolbászfesztivált rendezik, és a közelben található még Gyula is, amely a 15. századtól álló gyulai várról nevezetes.
Természetbarátoknak kötelező a majdnem 90 hektáros Szarvasi Arborétum, amely a Körös-Maros Nemzeti Park területén fekszik. Az arborétumból kellemes kikapcsolódás a sétahajózás a Holt-Körösön. Északabbra, a Duna-Tisza közén a Kiskunsági Nemzeti Park fekszik, rengeteg turistát vonz a homokos puszta, és a Pásztormúzeum. Itt a hajdani pásztori életbe, a tanyák világába tekinthetünk be.

Comments

Hide