Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Magyar nemzeti hip-hop—Bëlga
A Magyar nemzeti hip-hop a Bëlga nevű magyar rapzenekar legnagyobb slágere 2002-ből. A dal műfaja nehezen meghatározható, mondhatni hip-hop paródia—zenei igényesség nélkül, pusztán a dalszöveg ötletessége miatt lett igazi nagy sláger.
A szám a zenekar komolynak beállított követelése és ars poeticája—legyen igazi magyar rapzene, a zenészek pedig ősi magyar viseletben rappeljenek, ne külföldi márkákban. Sikerének titka egyrészt az irónia és a humor, hogy a szélsőséges nacionalista viselkedést figurázza ki. Másrészt a paródia mögött sokak valódi üzenetet is sejteni véltek, fiatalok kívülről fújták, a zenekar igaz rajongói pedig ezentúl csak az újra gyártásnak indult legendás magyar tornacipőben, Tisza-cipőben jártak. Érdekesség, hogy a Bëlga koncertek végén, védjegyként a csapat a közönség közé dob egy pár Tisza cipőt.
A Bëlga egyedülálló a kétezres évek magyar könnyűzenéjében, nincs más olyan zenekar az országban, amely bármiféle erőlködés és komolyabb zenei képzettség nélkül ilyen kultuszt alakított volna ki. 1998-ban alapította három budapesti főiskolas hallgató. Állítólag a zenélés mellett a tagoknak civil állása is van.
A hobbi-koncertezésnek a 2002-es Majd megszokod című zseniálisnak tartott album vetett véget és hozott országos ismertséget. A dalokat szinte már akkor mindenki ismerte, amikor még meg sem jelentek hivatalosan. 2004-ben újabb, kicsit poposabb albummal jelentkeztek (Jön A Gólem!), amely aranylemez lett, 2005-ben egy dupla lemezzel (Bëlga 3), újabb slágerekkel jöttek ki, de az első sikereket nem tudta egyik sem megismételni. Időközben több tag érkezett és távozott a csapatból, szólópróbálkozások is voltak, újabb lemezek készültek el. 10 éves szülinapjukra szokatlan módon pendrive-on adtak ki egy fotóalbumot is tartalmazó koncertlemezt. Mai napig aktív a zenekar, fesztiválokon pedig az egyik legjobban várt koncert a Bëlgáé.

Comments

Hide