Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Szállj el, kismadár - Republic
A kilencvenes évek közepétől a rádiók a Republic dalaitól voltak hangosak, azok között a legnagyobb a '95-ös Szállj el, kismadár. A rockdal könnyedségével, dallamosságával hamar meghódította az országot. Jól eltalált a népdal-hatású szöveg is, előkerül a Nap, a Hold, a szerelmes levelet vivő címszereplő kismadár is. A rádiók unásig játszották, rekordidő alatt elfogyott 150 ezer példány a kislemezből. Nincs olyan az országban, aki ne tudná elénekelni a refrént. Érdekesség, hogy a WBO világbajnok magyar ökölvívó, Erdei Zsolt bevonulózenéje ez a szám.
A Republic zenekar 1990-ben alakult, azóta is szinte változatlan felállásban játszanak, az öt tag jó barát. Frontemberük Cipő néven vonult be a köztudatba, jelképük egy hal, mert a zenekar a halak jegyében született. A banda története egy tehetségkutató megnyerése után indult, amikor lemezszerződést kaptak. Első nagy slágerük a punkosabb Repül a bálna (1991), ezzel rögtön a köztudatba kerültek, megnyerték a Magyar Rádió díját. El is indult a menetelés felfelé, '92, '93, '95-ben az év rockegyüttesének választották őket, és a '95-ös vízválasztó Szállj el, kismadárral pedig nem csak a rockzenei berkekben lettek ismertek. Immár óriási, teltházas koncertek, még jobban fogyó lemezek következtek, és ma, a zenekar 20 éves évfordulója után is ugyanolyan aktív a banda.
Zenéjüket nehéz besorolni. Beat, rock, folk, néha punk jegyeket ötvöznek, nagyon jellegzetes és azonnal felismerhető a stílusuk. Dalaik között a lírai, szerelmes és népzenei szövegek mellett a közéleti, társadalomkritikákat megfogalmazó témák is fontos szerepet kapnak. Az országban az egyik legnagyobb törzsközönséggel rendelkeznek, lemezeik minimum aranylemez kategóriát érnek el. Az évek során rendkívül termékenyek voltak, 21 nagylemez, 12 kislemez, 2 koncertlemez és 5 válogatáslemez, 5 videó/DVD kiadvány készült el, több mint negyven slágerdallal.

Comments

Hide