Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Elmegyek - Máté Péter
Máté Péter Elmegyek című szerzeménye egy 2006-os szavazás szerint Magyarország kedvenc slágere, emellett külföldön is legsikeresebb dala. Nem mai darab, közel 35 évvel ezelőtt született, de még a mai közvélemény-kutatások alapján is az első helyen végez. A gyönyörű dal, amely elvált, távoli szerelmesekről és az otthontól való búcsúzásról szól, számtalan nyelvre le lett fordítva, 1980-ban pedig Sylvie Vartan énekelte el. Ez a dal Nicolas címen valódi világsláger lett, közel egymillió példányban fogyott.
Máté Péter (1947-1984) a 20. századi magyar zenei élet egyik legnagyobb szólóénekese, zenei tehetsége volt. Nagysága vitathatatlan, közel 150 népszerű dal szerzője. Slágereit nagyrészt maga komponálta, és legtöbbször egy szál gitár kíséretében adta elő. Dalainak halála után több mint 25 évvel is minden generációból vannak rajongói. Életében mindössze 4 lemeze jelent meg, halála után több mint 20, különböző demókból, a rengeteg kiadatlan dalból, koncertfelvételekből, feldolgozásokból.
Máté Péter 6 éves korában kezdett el zenét tanulni, majd még iskolás korában országosan ismert zenészektől tanult meg zongorázni, gitározni és énekelni. Érettségi után különböző zenekarokban játszott, majd 1967-től saját szerzeményekkel is jelentkezett. Már ez évben megnyert egy nemzetközi beat-fesztivált, ami egy csapásra ismertté tette. A hatvanas évek végétől egészen haláláig Magyarország legnépszerűbb férfi szólistája volt, 1968-ban egy róla elnevezett budapesti klubot nyitottak (Máté Klub), ahol hétvégente fellépett. A hetvenes években külföldre is eljutott a híre—díjat nyert a drezdai slágerfesztiválon és Írországban is (Castlebar Song Contest, 1976). Több hazai díjat is besöpört, sok neves magyar énekesnővel és színésznővel énekelt duettet. Írt színházi kísérőzenét és rockmusicalt is (Krízis).
Kétszer házasodott, állítólagos nőügyeiről, bohém életéről sok pletyka keringett, ezeket nehezen viselte. Nagyon fiatalon, 37 évesen hunyt el szívrohamban, temetésén több tízezren vettek részt.

Comments

Hide