Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Ringasd el magad - LGT
Az ikonikus LGT együttes Ringasd el magad című slágere először 1972-ben hódította meg az országot, majd a Rapülők humoros feldolgozásában 1993-ban újra a slágerlisták élére került. Ezen kívül a Képzelt Riport egy amerikai popfesztiválról (1973) című musical egyik betétdalaként is ismert. A dal hangulatában talán hasonlítható Bobby McFerrin Don't Worry, Be Happy című világslágeréhez, kicsit fanyarabb, pesszimistább kivitelben. Egyszerű mondanivalója, hogyha a világ kemény, és éppen nem ért meg senki, magadra mindig számíthatsz. Rendkívül ritmusos, könnyen skandálható, előadás közben a közönség egyik kedvence.
Az LGT, azaz a Locomotiv GT a magyar könnyűzene egyik legnagyobb hatású együttese. A zenekar egyik alapítója és lelke Presser Gábor, becenevén "Pici," Kossuth-díjas zeneszerző, az LGT dalainak nagy részét is ő írta. A zenekar a hetvenes évek elején alakult már befutott zenészekből, azonban időközben a felállás Picin kívül teljesen lecserélődött. 1971-ben megjelent az első albumuk, de először külföldön arattak sikereket, játszottak Tokióban, majd egy angliai fesztiválon is, ahol rajtuk kívül a Genesis, a Beach Boys és Joe Cocker is játszott. Második albumuk, és az LGT által megzenésített Képzelt riport musical kapcsán az országban is befutottak. Harmadik albumukon van a Ringasd el magad című sláger, sok más top dalon kívül. Közben Angliában, majd három hónapig Amerikában turnéztak. Kevesen tudják, hogy a Rolling Stones ügynöke felkarolta az angol lemeztervüket, de a magyar kommunista vezetés nem engedte kiadni. Az együttes disszidálhatott volna, de végül egy tag kivételével hazatértek.
Itthon tovább folytatták a zenélést, a rendszerváltásig 11 magyar és 7 angol nyelvű stúdióalbumot, 4 válogatás-, és 3 koncertlemezt írtak, több mint tíz szólóalbumon működtek közre. A termékeny és néhol betiltásokkal tűzdelt kalandos időszaknak a kilencvenes években vége szakadt, 1992-ben az együttes stílusosan a Nyugati pályaudvaron adta ötszörös búcsúkoncertjét. Ám nagy meglepetésre 1997-ben feléledt, és azóta újra játszik az LGT, sőt már két vadonatúj lemezük is megjelent. Presser Gábor mindemellett sikeres szólóénekes és zeneszerző.

Comments

Hide