Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Most múlik pontosan—Quimby
A Most múlik pontosan című ballada kétszeresen is az ország egyik kedvenc dala. Az eredeti Quimby-dal 2005-ben volt siker, majd 2008-ban a hagyományos népzenét játszó Csík zenekar is feldolgozta, így másodszor is a rádiók kedvencévé téve a dalt. Egy végtelenül lassú, megindító lírai szerzeményről van szó, melynek szürreális, metaforákkal, szimbólumokkal teli szövegére sokan versként tekintenek. Első hallgatásra úgy tűnik, hogy egy szerelem elmúlásának fájdalmáról szól, ám a zenekarhoz közeli források szerint ez az énekes-dalszerző, Kiss Tibi a heroin és alkohol-függőség pokláról és a leszokásról írt dala. Akárhogy is, a legidősebb korosztálytól a tinikig nagyon sokan szeretik ezt a dalt.
A Quimby dalaira jellemző a sanzonos, epikus hangvétel, szövegeiket szimbolikusság és helyenként népi motívumok szövik át. Emellett izgalmas zenei világukban helyet kap a roma és latinos folkmuzsika, világzenei hatások, a reggae és a pszichedélia is. A frontember, Kiss Tibi alternatív körökben szexszimbólum, a másik alapító tag és kulcsember, Varga Lívius pedig sikeres televíziós műsorvezető.
A zenekart a kilencvenes évek elején alapította egy gimizenekarból kinőtt baráti társaság. A kezdetekben hangulatos kocsmakoncerteket adó és angolul énekelő zenekarnak a fordulatot egy pár hónapos New York-i utazás adta meg, ezután úgy döntöttek, hogy magyarul folytatják a zenélést. Megszületik az első magyar nyelvű albumuk v1996-ban (Majom-tangó) ; az 1998-ban megjelent Diligrammot pedig az év albumává választották, így elismert zenekarrá váltak. További, még érettebb albumok következnek (Ékszerelmére, 1999, Morzsák és szilánkok, 2001, Káosz Amigos, 2002). Rengeteg fesztivál- és klubkoncertet is adnak, de a felpörgetett rock'n'roll életmód Kiss Tibit maga alá gyűri—két évig szünetel a zenekar, amíg a frontember idegösszeomlásával és függőségeivel küzd. 2005-ben a Kilégzés című új albumon ennek az időszaknak a lenyomata érződik, ezen van a Most múlik pontosan c. szerzeményt is. Az ismét élre tört zenekar a folyamatos koncertezés mellett színházi estekkel is jelentkezik. 2010-ben megjelent az új album, a Quimby ereje teljében van.

Comments

Hide