Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Keresem az utam - Ákos
Ákos több mint húsz éve szinte évente szállítja a slágereket. A Keresem az utam (2000) című dal az egyik legismertebb ezek közül. A popdal egy lírainak induló, majd a végére felpörgő szerzemény. Szerelmes számok közé is sorolják, valójában azonban útkeresésről, a világban való boldogulásról szól. Elgondolkodtató, mégis roppant populáris.
Ákos a magyar popzene igen termékeny alakja, énekes, zeneszerző és költő, az utóbbi években politikai aktivista is. A nyolcvanas években indult a rendkívül népszerű szintipop együttes, a Bonanza Banzai alapítójaként és frontembereként. Az együttesnek kilenc albumot szerzett és énekelt, majd a banda '94-es feloszlása után szólókarrierbe fogott. A banda iránti hisztérikus rajongás immár a Ákos felé irányult.
Dalai jellemzően pop-rock szerzemények, jellegzetességük Ákos egyedi, költői szövegvilága. Eddig huszonnégy magyar és hat angol nyelvű albumot készített, az országban megjelentek többsége aranylemez is lett. Országjáró turnéin, koncertjein mindig teltház van. Kevés zenész mondhatja el magáról, hogy hullámvölgyek nélkül, ilyen termékeny módon és töretlen sikerrel tud zenélni több mint 20 évig. Saját stúdiója és lemezkiadója van, ahol kompromisszumok nélkül tud dolgozni.
A popzene mellett igazi polihisztorként videoklipeket rendez, verseket ír; már öt verseskötete jelent meg. Több színháznak komponált már zenét, hangoskönyvet is adott ki.
Az utóbbi években a politikai életben is láthatjuk, a jobboldal mellett kampányolt. Konzervatív nézeteit nem rejti el, negyven fölött már zenéjében is egyre inkább teret kapnak olyan témák, mint a hit, a hazaszeretet vagy a család fontossága. Rajongói szerint a leghitelesebb magyar előadó, támadói szerint túl sok a nagy szó és a pátosz a zenéjében. Akárhogy is, senki sem tagadhatja fontosságát, ezt bizonyítja, hogy 2002-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

Comments

Hide