Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Hortobágy és Debrecen
Magyarország nagy része síkság, alföld. Nem véletlen tehát hogy a magyar idegenforgalom egy jelentős szelete is az ország keleti és déli részén elterülő Alföldhöz kapcsolódik. Ha meg szeretnénk élni a magyar puszta világát, belekóstolni a helyi ízekbe vagy csak szeretnénk megismerni miről is szólnak a magyar költők művei, a legjobb hely erre Hortobágy.
A tájegység közigazgatásilag három megyéhez tartozik és az ország leggyérebben lakott területe. Az ország első nemzeti parkja, 1973 óta védett terület. Az UNESCO is felvette világörökségi listájára, mind természeti, mind kulturális értékei miatt.
Hortobágy a természet és élővilág rajongóinak sok lehetőséget rejt. A nemzeti park területén napi rendszerességgel lehet vezetett túrákon részt venni. Megismerhetjük a környék állatvilágát, több védett faj otthona a puszta. Európában egyedülállóan gazdag terep ez a madárfigyelőknek. A madarak mellet a szürke marha a legjellegzetesebb Alföldhöz kapcsolódó állatfaj.
Kulturális szempontból is fontos Hortobágy és az Alföld. Számtalan festményen, költeményben, regényben találkozhatunk az Alföld ábrázolásával. Érdemes Móricz Zsigmond és Móra Ferenc munkáit tanulmányozni az alföldi élet kapcsán. Hortobágy környékén megtekinthetjük a helyi kézművesség termékeit is.
Debrecen a legnagyobb város a régióban. Legismertebb látnivalója a Református nagytemplom, amely a város egyik jelképe is egyben. A templom miatt is nevezik Debrecent „kálvinista Rómának.” A 19. század elején épült klasszicista épület a belvárosban, a Kossuth téren áll.
Ha nyáron érkezünk, kis szerencsével elkaphatjuk a virágkarnevált, amelyet 1966 óta szinte minden évben megrendeznek. Az egyhetes fesztivált a huszadikai ünnepség zárja le. A karneváli menetben virágokkal feldíszített kocsikat láthatunk, ám ezen kívül koncertek és előadások, vásárok is várják a látogatókat.
Debrecen és Hortobágy természetesen nem az egész Alföld. Ezen a két fontos látnivalón kívül is tartogat még érdekes helyeket, a természet és a kultúra kedvelőinek egyaránt.

Comments

Hide