Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Pécs és környéke
Pécs a Dél-Dunántúl kulturális és gazdasági központja, Magyarország ötödik legnagyobb városa. A város rendkívül színes kulturális élete és a környező borvidékek miatt fontos turistacélpont. 2010-ben Európa egyik kulturális fővárosává választották.
Pécs városát a római korban alapították, tehát történelme mintegy kétezer évet ölel fel. A városban körülbelül 250 műemlék található, amelyek híven őrzik az évszázadok lenyomatát. Ha időrendben haladunk, érdemes a római kori elővárossal és a kora kereszténység időszakából megmaradt sírkamrákkal kezdeni, ez utóbbi a Világörökség része is. A 14. században alapították az első magyar egyetemet, amely még mindig működik a városban, ma az ország legnagyobb létszámú egyeteme. Impozáns látványt nyújt a fallal körülhatárolt középkori belváros, élén a Barbakánnal, amely egy 15. századból megmaradt körbástya. A Mecsek lábánál lévő "Tettyei romok" a középkori püspöki palota megmaradt falai tövében nyáron színháztalálkozót és szabadtéri játékokat rendeznek. A 150 éves török hódoltság idejéből sok építészeti emlék fennmaradt, legjelentősebb a Gázi Kászim pasa dzsámija a város főterén és Jakováli Hasszám dzsámija, amely Magyarország egyik legjobb állapotában megmaradt török épülete. A 19. században épült a romantikus stílusú zsinagóga, ugyanekkor nyerte el mai formáját a 12. században alapított püspöki székesegyház épületegyüttese is.
A városban sétálva még érdemes megnézni a múzeumok utcáját, és ne felejtsük el a nemrég Pécs védjegyévé vált "szerelmesek lakatjait" sem. Rengeteg múzeum, öt színház működik Pécsett, valamint egész évben sok kulturális fesztivált rendeznek a városban.
A város környékén sokféle szabadidős program elérhető, állatkert, vidámpark, borturizmus. A túrázók bejárhatják a Mecsek lankáit, ahol több védett növényfajta is él.

Comments

Hide