Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Bortúra Magyarországon
Kevés dolog van Magyarországon, amire a helyiek annyira büszkék lennének, mint a magyar bor. Bár nemzetközi szinten sajnos egyelőre kevésbé ismertek a helyi borok, mint Nyugat-európai vagy akár Dél-amerikai társaik, ez semmiképpen nem a minőség hibája inkább az ország kis méretéből ered.
Magyarország 22 borvidékéből szemezgetve minden alkalomhoz találhatunk megfelelő bort, ezek közül néhányat ismertetünk itt.
A leghíresebb magyar bor minden bizonnyal a Tokaji. A Magyarország észak-keleti részén fekvő Tokaj-hegyaljai borvidéken készítik a Tokaji aszút. Az édes fehér készítési eljárásáról az első írásos feljegyzések a 16. századból maradtak fenn. Az aszúsodás folyamata során a Botrytis cinerea nevű gomba támadja meg a szőlőszemeket, ennek köszönhetően később a szemek összetöppednek, savtartalmuk és cukortartalmuk megnő. A szemeket egyesével válogatják. A Tokaji borvidéket egyéb borai miatt is érdemes meglátogatni, de a Tokaji aszút kihagyni vétek.
Magyarország híres borainak listájáról nem szabad kihagyni az Egri bikavért. Az egri borvidék legismertebb terméke ez a háziasított bor, többek között kékfrankos, cabernet sauvignon, újabban pinot noir keveréke. Legalább tízféle szőlőből készül, az előírások szerint ezek egyike sem lehet domináns a borban. Az igazán jó bikavért legalább két-három évig kell tölgyfahordóban érlelni. Leginkább a marha- és vadhúsokhoz ajánlott.
Eger szőlészete igen változatos, sok szőlőfajta terem itt, mint például a kékfrankos és a merlot, vagy fehérek közül a chardonnay és az olaszrizling. Érdemes megkóstolni a bikavér mellett a Debrői hárslevelűt és az Egerszóláti olaszrizlinget.
Az ország déli részén találjuk a Villány-Siklósi borvidéket. A területen fehér- és vörösborokat is készítenek, de legjellemzőbbek a villányi vörösek. A dinamikusan fejlődő borvidék több magas alkoholtartalmú, testes vörösborral büszkélkedhet, ezek között találjuk a hagyományos Kadarkát illetve nagyobb mennyiségben a Kékfrankost.
A három terület csak ízelítő a hatalmas választékból, az ország szinte minden régiójában készítenek kiváló minőségű borokat. A magyar borászatban rengeteg lehetőség rejlik máig is, a helyi borkultúra hosszú hagyománya, a földrajzi és éghajlati adottságok és a rendszerváltás óta új irányt vett üzletpolitika mind azt jelzik előre, hogy a magyar borokról egyre többet hallhatunk külföldön is.

Comments

Hide