Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Notes

Unlock In-Depth Explanations & Exclusive Takeaways with Printable Lesson Notes

Unlock Lesson Notes and Transcripts for every single lesson. Sign Up for a Free Lifetime Account and Get 7 Days of Premium Access.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Szabó István
Magyarország talán leghíresebb rendezője több mint 60 díjat nyert filmjeivel. Ezek közül kiemelkedik a Mephistóért kapott Oscar díja 1981-ből, az érdemet a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában szerezte.
Szabó István gyermekkorától kezdve rendező szeretett volna lenni. 1961-ben, 23 évesen diplomázik filmrendező szakon. Eleinte asszisztensként dolgozik, később rövidfilmjeivel kelt feltűnést. Első nagy sikereit az Álmodozások kora és az Apa című filmek hozzák (1964, 1966.) A hetvenes évek egyik kimagasló alkotása, a Tűzoltó utca 25. szintén az ő nevéhez fűződik.
A nyolcvanas években már bőven elismert rendező, 1981-ben pedig megrendezi a Mephistót, ezzel Magyarország első, és máig egyetlen Oscar díjas rendezője. A film főszereplője, a német származású Klaus Maria Brandauer is több jelölést és díjat kapott, annak ellenére, hogy Szabó filmjét megelőzően inkább csak színpadi színészként dolgozott. A rendező és a színész több alkalommal dolgozott együtt a későbbiekben is.
A kilencvenes években többször nemzetközi stábbal dolgozik, 1999-ben megrendezi a Napfény íze című családregényt, amely szinte az egész huszadik századi Magyarország történelmét bemutatja három generáción keresztül. A stábban találjuk például Ralph Fiennest és Rachel Weiszt is.
A csodálatos Júlia 2004-ben Oscar jelölést hoz a főszereplő, Annette Bening számára. 2006-ban egy igazi klasszikust, Mórocz Zsigmond Rokonok című regényét filmesíti meg, magyar stábbal.
Szabó gyakran mesél Közép-Európa történelméről. A rendező több filmjében is azt vizsgálja, hogy milyen hatással van a történelem menete az átlagemberekre, hogyan befolyásolja személyiségüket a környezetük változása. Karakterei többször találkoznak olyan külső erőkkel, amelyekkel hiába küzdenek, erkölcsi gyengeségük miatt elbuknak.
Jelenleg Az ajtó című filmjén dolgozik, a film főszerepében Helen Mirren látható. A film a hasonló című Szabó Magda-regény alapján készül.

Comments

Hide