Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok! Livia vagyok. Minden kétséget kizáróan Magyarországon a legnagyobb ünnep a karácsony . Felnőtt és gyerek egyarant nagy izgalommal várja. Ki azért, hogy megkapja a karácsonyi ajándékot, ki pedig azért, hogy kipihenje az ajándékvásárlás fáradalmait. Ebben a leckében megismerkedhettek egy igazi magyar karácsonnyal.
Tudjátok, hogy a magyarok miért halat esznek karácsonykor, szárnyasok helyett?
A video végén megmutatjuk a választ.
Sok más országgal ellentétben , Magyarországon karácsonykor nem a Mikulás jön el hozzánk, hanem a Jézuska. Ekkor ünnepeljük ugyanis a Kis Jézus születését. December 24-e hivatalosan nem munkaszüneti nap, de ilyenkor már mindenki a szentestére készül. Az utolsó, hiányzó karácsonyi ajándékok beszerzése, az ünnepi vacsora előkészítése és a karácsonyfa állítása a család minden tagjának elfoglaltságot nyújt .
Mire végzünk az előkészületekkel , már el is jött a szenteste . A család összegyűlik a karácsonyi asztal körül és ünnepi zene mellett elfogyasztja a karácsonyi vacsorát amiből nem hiányozhat a halászlé , a rántott hal, a töltött káposzta és a bejgli. Vacsora után a kicsik és nagyok nagy örömére megjön a Jézuska, azaz a család tagjai átadják egymásnak az ajándékokat. A következő 2 nap, 25-26-a munkaszüneti nap , a pihenés és a mértéktelen evés-ivás, a távolabbi rokonok meglátogatásának az ideje.
Karácsony idején sok helyen még a mai napig is őrzik a betlehemezés és a regölés hagyományát. A betlehemezés pásztorjátékot jelent, ahol a beöltözött szereplők , tréfás párbeszédek kiséretében eljátszák a Kis Jézus születésének bibliai történetét és átadják jókívánságaikat a háziaknak. Ők cserébe megajándékozzák és vendégül látják a betlehemezőket. A regölő férfiak általában 4 fős csoportokban, láncos botokkal, köcsögdudával, furulyával nagy zajt csapva járják a falut. Jó termést és termékenységet kívánnak a gazdáknak, amiért jutalom sem maradhat el, egy pohárka a legjobb hazaiból vagy egy darab a házinéni legfinomabb süteményéből.
Van egy kis magyar község , melynek neve Nagykarácsony. Itt lakik a magyar Mikulás.
Karácsonykor itt müködik a valószínűleg legforgalmasabb postahivatal , ugyanis ilyenkor a képeslapokat különleges , ünnepi bélyegzővel látják el.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A régi, népi felfogás szerint szárnyas ételek fogyasztása nem ajánlott karácsonykor, mert a baromfi hártrakapar, elkaparva a szerencsénket, ami rossz előjel a közelgő újév előtt. A hal és a halászat viszont a kereszténységben Jézust jelképezi.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban a Mikulás vagy a Jézuska hozza az ajándékokat karácsonykor?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide