Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok! Livia vagyok. Ebben a leckében a szilveszterhez és az újévhez kapcsolódó magyar szokásokból, hagyományokból kaptok egy kis ízelítőt. A meghitt, családias karácsonyi ünnepek után itt az ideje az Újév önfeledt ünneplésének . Pezsgő behűtve? Lencsefőzelék elkészítve? Akkor vágjunk bele!
Apropó lencse...
Tudjátok miért ajánlatos újév napján sok lencséből készült ételt enni?
A video végén megmutatjuk a választ.
December 31-e az év utolsó napja es Magyarországon egyben a Szilveszterek névnapja . Már a délutáni órákban elkezdődik a készülődés a nem ritkán hajnalig tartó újévi mulatságokra. Az utcán duda, trombita, konfetti és petárdaárusok mindenfelé. Ilyenkor sokan házibulikba igyekeznek, de sok étterem és szórakozóhely is várja az ünnepelni vágyókat. Mire éjfélt üt az óra, általában már mindenhol emelkedett a hangulat és az alkoholszint. A pontban 12 órakor felcsendülö Magyar Himnuszt mindenki az állapota szerinti legjobb vigyázzállásban együtt énekli.
A nagyvárosi, modern szilveszter után nézzünk meg néhány régi, népies hagyományt amelyek közös célja a következő esztendőre egészséget, bőséget, szerencsét, boldogságot varázsolni . Újév napján nem szabad baromfit enni, mert az elkaparja a szerencsénket, a hal pedig elúszik vele. A sertés viszont előtúrja, így a malachús fogyasztása ajánlott. Ugyancsak nem szerencsés bármit kiadni a házból, mert akkor egész évben kifele megy a gazdagság és a szerencse . Sok háznál rétest sütnek, hogy az élet hosszúra nyúljon, mint a rétestészta.
Amennyiben tényleg nem szeretnénk a véletlenre bízni a saját és szeretteink szerencséjét és boldogságát az újévben, mindenképpen szerencsét hozó apróságokat kell ajándékoznunk. A négylevelű lóhere eme tulajdonsága talán mindenki számára ismert. A szerencsemalacot is sokan ismerhetik. De azt tudtátok, hogy a kéményseprő kisepri a balszerencsét az életből, hogy legyen helye a jónak? Most már semmi akadálya egy tökéletes esztendőnek. Boldog Új Évet Kívánok, azaz röviden BUÉK!
Figyelem! Petárdákat, tüzijátékokat és egyéb pirotechnikai eszközöket csak szilveszterkor szabad használni Magyarországon, aki más napokon durrogtat, az komoly büntetésre számíthat.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A lencse formája miatt a népi hiedelemben a pénzt szimbolizálja. Minél többet eszel belőle az év első napján, annál gazdagabb leszel.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban hogyan ünneplitek az újévet?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide