Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Ha elkezdeném énekelni az " Orgona ága, barackfa virága" kezdetű dalt, akkor Magyarországon mindenki tudná, hogy május első vasárnapja van, amikor az édesanyákat köszöntjük. A ti érdeketekben az énekléstől eltekintenék, inkább elmondom, hogyan ünnepeljük Magyarországon az anyáknapját .
Tudjátok, ki Magyarország védőszentje?
A video végén megmutatjuk a választ.
Az anyák megünneplésének szép hagyománya egészen az ókori Görögországig visszavezethető. Miután a huszadik század elején Amerikában elkezdték ünnepelni az anyák napját, egyre több európai ország is csatlakozott. Magyarországon először 1925 majus első vasárnapján, a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt által szervezett rendezvényen emlékeztek meg az édesanyákról, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.
Májusban minden óvoda és iskola tart kisebb-nagyobb anyák napi ünnepséget. A gyerekek sajátkezűleg készítenek rajzot, hajtogatnak virágot, vagy bármilyen egyszerűen elkészíthető kézműves ajándékot az édesanyjuknak. Ezeket versszavalás, ének kiséretében az anyák napi ünnepélyen adják át az anyukáknak. Ilyenkor a virágárusok nagy örömére a felnőttek is egy szál, vagy egy egész csokor virággal kedveskednek az anyukáknak, nagymamáknak és dédmamáknak.
Magyarországon az Anyák napi ünnepségek elképzelhetetlenek a május virága, az orgona nélkül. A botanikusok szerint az orgona az áhítatot jelképezi páratlan szépségével, friss és üde illatával, ezért az évek során méltó díszévé vált az ünnepnek. Az anyák napi köszöntő dalokban és versekben is sokszor megénekelték az orgonát, mint az Anyák napja virágát.
2013-ban egy babaápolási termékeket gyártó cég azzal lepte meg a szerencsés édesanyákat, hogy családjukat lefényképezte és személyes üzenet kíséretében, egy óriásplakáton megjelenítette. Természetesen az édesanyák nem tudtak erről az akciórol. Nagy volt a meglepetés, amikor meglátták a szeretteiket a hatalmas fényképen, amint boldog anyák napját kívánnak nekik.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Tudjátok, ki Magyarország védőszentje ?
Magyarország védőszentje Jézus anyja, Szűz Mária . Már az első, 1925-ös magyar anyák napi rendezvény is összekapcsolódott a májusi Mária tisztelettel.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Ti mikor ünneplitek az anyák napját?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide