Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok! Livia vagyok. Ti hogyan vélekedtek a világszerte március 8-án tartott Nemzetközi Nőnapról ? Ebben a videóban szeretném elmesélni nektek, hogy mit jelent ma Magyarországon a nőnap, hogyan alakult ki és milyen politikai üzenete van.
Tudjátok, hogy miért nincs férfiak napja Magyarországon?
A video végén megmutatjuk a választ.
Minden évben március 8-án, a nők iránt érzett tiszteletet és megbecsülést fejezik ki a nekik átadott virágokkal és kedves szavakkal. De miért pont március 8-án? Gondolom sokan tudjátok, hogy a nemzetközi nőnap ünneplése egy 1857-ben történt New York-i textilipari tüntetéssel hozható kapcsolatba, ahol nők tüntettek a jobb munkakörülményekért és magasabb fizetésért. Késöbb ez a dátum vált a női egyenjogúság szimbólumává. Magyarország 1913-ban csatlakozott azon országokhoz, ahol ezen a napon ünneplik a nőket, de kötelező ünneppé csak a Rákosi korszakban, 1948-ban vált.
Magyarországon sokakban kettős érzelmeket vált ki a Nemzetközi nőnap. Egyesek szerint nincs szükség konkrét dátumra ahhoz, hogy a nők iránti szeretetünket és tiszteletünket kifejezzük, hiszen ezek az érzések nem korlátozódnak egyetlen napra. Másoknak a kommunista, munkásmozgalmi háttere miatt hagy ez az ünnep némi keserű ízt a szájban. Mindenesetre március 8-án a családok férfitagjai szép csokrokkal kedveskednek a hölgyeknek, illetve sok munkahelyen és iskolában is virág várja az érkező lányokat és asszonyokat.
Ha a nőnapról beszélünk, meg kell említeni , hogy Magyarországon már évszázadok óta ünneplik a nőket. Méghozzá Gyümölcsoltó Boldogasszony napján, március 25-én. A hiedelem szerint ezen a napon fogadta méhébe Szüz Mária Jézus Krisztust. Ez a katolikus ünnep a nők, az anyák és a termékenység iránti tiszteletről és megbecsülésről szól. Még egy indok azoknak, akik nem érzik magukenak a március 8-i nőnapi ünneplést, mondván, Magyarországnak megvan a saját évszázados múltra visszatekintő nőkről szóló ünnepe, ami mentes minden politikai színezettől.
A nőnapi virágok közé soroljuk a tavasz első hírnökét, a hóvirágot is. De legyünk óvatosak , mert 2005. óta tilos vágott hóvirágot árulni, vagy vásárolni. Cserepes virág változatával azonban még mindig kedveskedhetünk hölgy ismerőseinknek.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Tudjátok, hogy miért nincs férfiak napja Magyarországon?
Mert amikor a férfiak reklamálnak , hogy legyen férfinap is, azt a választ kapják a hölgyektől, hogy az év maradék 364 napja mind férfiak napja.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban milyen a nők társadalmi helyzete?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide