Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. November 1.-jén és 2.-án Magyarországon igencsak megnövekedik a forgalom a temetők környékén és sokkal több harangszót hallani, mint egy átlagos hétköznapon. November első két napja ugyanis Mindenszentek, vagy Mindenszentek napja és Halottak napja . Ha szeretnél többet megtudni ezekről a katolikus ünnepekről, akkor maradj velünk és nézd meg a mostanı videóleckénket.
Tudjátok hogy melyik virágot tartják Magyarországon a halottak virágának?
A video végén megmutatjuk a választ.
A katolikus Mindenszentek az üdvözült lelkek emléknapja. Az eredete az ősi kelta időkre nyúlik vissza . Ez a nap volt a kelta újév első napja, és úgy tartották, hogy az előző évben elhunytak lelkei ekkor költöznek át az élők világából a halottak birodalmába. Később, 835-ben a katolikus egyház hivatalosan az üdvözült lelkek emléknapjának nyílvánította November 1.-jét, így a pogány és a katolikus ünnep összemosódott. 2000 óta Magyarországon Mindenszentek Napja munkaszüneti nap.
998 óta November 2., a Halottak napja is a katolikus egyház által elfogadott ünnepnappá vált. Ilyenkor emlékeznek meg azokról a lelkekről, akik még nem nyerték el az üdvösséget és a tisztítótűzben tartózkodnak. Sok más nyugati országgal ellentétben, Magyarországon nincs hagyománya a cukorkás , csokoládés, jelmezes Halloween-i mulatságoknak. Azonban egy régi hagyomány szerint Halottak napján üres kalácsot sütöttek és a koldusoknak adták, hogy ők is imádkozzanak az eltávozott lelkekért.
November első két napján a családok kilátogatnak a temetőkbe. Rendbeteszik az elhunyt hozzátartozók sírjait , virágcsokrokat, koszorúkat helyeznek el, gyertyát és mécsest gyújtanak a halottak lelki üdvéért. A katolikus hit szerint a gyertyafény az örök világosságot szimbolizálja, míg a pogány felfogás szerint azért gyújtottak gyertyát, hogy a tévelygő lelkek melegedni tudjanak és visszataláljanak a sírjaikhoz, nem háborgatva tovább az élőket. Ilyenkor országszerte 1-2 órán keresztül szólnak a templomi harangok , mivel úgy tartják, hogy a tisztítótűzben lévő lelkek a harangszótól megnyugszanak.
Régebben a gyertyagyújtásnál azt figyelték , hogy kinek alszik ki legelőször a gyertyája. A hiedelem szerint ugyanis ő fog következőnek meghalni. Nem egy megnyugtató tudat...
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Tudjátok hogy melyik virágot tartják Magyarországon a halottak virágjának?
A krizantémt vagy másnéven a margitvirágot. Mivel október végén, november elején virágzik és nagyon sok színváltozatban létezik , Mindenszentekkor és Halottak napján sok helyen találkozni vele a temetőkben.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban, mikor emlékeznek az elhunytakra?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide