Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Tudjátok, hogy mekkora volt Magyarország az első világháború idején? A következő videóban a magyarságot ért legnagyobb társadalmi, gazdasági és területi katasztrófáról , az 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumról szeretnék beszélni nektek.
Miért hívják Sopront a leghűségesebb városnak?
A video végén megmutatjuk a választ.
Nézzük meg pár szóban, hogy mi vezetett Magyarország megcsonkításához. Az első világháború során az antant hatalmak titokban szerződést kötöttek Szerbiával és Romániaval. Az egyezmények lényege az volt, hogy az adott országok megkapják Magyarország bizonyos területeit, amennyiben hadat üzennek az Osztrák-Magyar Monarchiának. Sajnos Magyarország és szövetségesei a világháború után a vesztesek között voltak, és így megnyílt az út a területi követelések előtt. Végül 1920. június 4-én a franciaországi Versailles-hoz tartozó Nagy-Trianon- kastélyban aláírták az úgynevezett trianoni békeszerződést.
A békediktátum szövege szerint Magyarország területének több mint 70 százalékát elcsatolták, ezzel idegen országba kényszerítve mintegy 3 és fél millió magyar embert. A legnagyobb területek Romániához, a Szerb-Horvát-Szlovén királysághoz és Csehszlovákiához kerültek. Az új határok meghúzásánál a magyar érveket egyáltalán nem vették figyelembe. Igy kerülhettek színtiszta magyar lakosságú települések egy idegen országba egyik napról a másikra. A szerződés ezenkívül 35 000 főben maximalizálta a magyar hadsereg létszámát és megtiltotta Magyarországnak a légierő és nehézfegyverek tartását.
A magyar országgyűlés 2010-ben a Nemzeti Összetartozás Napjának nyilvánította június 4-ét. Ilyenkor országszerte és a határon túl is a koszorúzások és a megemlékezések mellett demonstrációkat is tartanak, ahol a békediktátum felülvizsgálatát követelik. A magyarság egy része a mai napig nem tudja elfogadni azt az igazságtalanságot, ami 1920-ban történt a Magyar Szent Korona országával. Időről időre kiújúlnak a csonka országon kívül élők autonómia követelései. Ezek miatt a múltbeli sérelmek miatt Magyarországnak nem felhőtlen a kapcsolata a közvetlen szomszédaival.
1920 és 1944 között Vitéz Nagybányai Horthy Miklós altengernagy volt a Magyar Királyság kormányzója . A dolog pikantériája , hogy ekkor a Magyar Királyságnak nem volt sem királya, sem tengere.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Miért hívják Sopront a leghűségesebb városnak?
1921 decemberében népszavazást tartottak Sopronban, hogy Ausztriához vagy Magyarországhoz szeretnének tartozni és a soproniak Magyarországot választották. Azóta nevezzük Sopront a leghűségesebb városnak.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országod is részt vett a világháborúkban?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide