Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Ki ne tudná, hogy mikor van Valentin nap ? A szerelmesek napja, amikor csokival, virággal kedveskedünk a kiválsztottunknak. De február 14-e a magyarság számára nem csak a Valentin napot jelenti. Hogy mi egyebet, ebből a videóból ez is kiderül, maradjatok velünk!
Mi az a Bálint kereszt vagy másnéven frászkereszt? Kik és mire használják?
A video végén megmutatjuk a választ.
Magyarországon a Valentin napi virág és édesség ajándékozás szokása nem nagy múltra tekint vissza, mivel csak az 1990-es évektől kezdett népszerűvé válni a virágboltosok nagy-nagy örömére. Ekkor jött szokásba, hogy az iskolákban a diákok névtelen szerelmes leveleket kezdtek küldeni egymásnak és úgy írták alá, hogy "a Te Bálintod". Emlékszem én is milyen izgatott voltam Február 14-én, hogy vajon kapok-e levelelet valakitől. A felnőttek Valentin napon apró ajándékokkal, bonbonnal , virággal kedveskednek párjuknak, amit gyakran egy gyertyafényes vacsora keretében adnak át egymásnak.
Szóljunk néhány szót Szent Bálintról, a február 14-i ünnepkör névadójáról. A történészek és tudósok nincsenek egységes állásponton annak tekintetében, hogy ki lehetett pontosan Szent Bálint és mikor élt. Három különböző keresztény mártírt is azonosítanak vele. De az biztos, hogy Szent Bálint a szerelmesek, a lelki betegek és az epilepsziától szenvedők védőszentje lett és a keresztény kultúrkörben évszázadok óta mindenhol megemlékeznek róla valamilyen formában.
Az angolszász országoktól átvett, szerelemesek ajándékozása mellett sok népi hagyomány is kapcsolódik Bálint napjához. Példáúl úgy tartották, ha Bálint-napon hideg, száraz idő van, akkor jó lesz a termés. Ezenkívül, Bálint-napon választanak párt a verebek , és ekkor jönnek vissza a vándorló vadgalambok . Voltak olyan területek Magyarországon, ahol e napon szokás volt a madarakat etetni.
Magyarországon minden napra jut egy vagy több névnap. Tehát a születésnapján kívül mindenki legalább még egyszer ünnepeltetheti magát. Természetesen Február 14-e Bálint napja, a Bálint név pedig az angol Valentin magyar megfelelője.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Mi az a Bálint kereszt vagy másnéven frászkereszt? Kik és mire használják?
A Bálint-keresztet a nyavalyatörésre, vagy másnéven az epilepsziára hajlamos emberek hordták a nyakukban . Úgy hitték, hogy a kereszt megvédi őket a betegségtől. Mára a Bálint kereszt használata már nem annyira elterjedt.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Nálatok mi a legnépszerűbb ajándék Valentin napon?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide