Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Ti voltatok már április bolondja? Vagy inkább ti vagytok azok akik a bolondját járatják másokkal ? Gyerekkorotokban anyukátok elküldött benneteket szúnyogzsírt vagy trombitahúrt vásárolni? A mostani videóban bolondozunk egy kicsit április 1-e, azaz bolondok napja alkalmával.
Tudjátok, mit jelent a közmondás miszerint, bolond lyukból, bolond szél fúj?
A video végén megmutatjuk a választ.
Ha magyarázatot keresünk arra, hogy miért április 1-én van bolondok napja, akkor az egyik lehetséges variáció szerint egészen az 1560-as évek Franciaországáig kell visszapörgetnünk az idő kerekét. IX. Károly francia király 1564-ben azt a rendeletet hozta, hogy az újév április elseje helyett január elsején kezdődjön. Így a szilveszteri mulatságok és bolondozások ideje is áttevődött januárra. A nép emlékezetében azonban április elseje továbbra is a tréfálkozás és mókázás napja maradt.
Mások beugratásának a tárháza szinte kimeríthetetlen. Régi magyar szokás volt, hogy a gyerekeket elküldték a boltba, hogy vásároljanak esernyőmagot, hegedűbillentyűt vagy éppen hozzák ki a fészerből a kanyarfúrót vagy a reszelőzsírt. Gyerekfejjel azt hihetnénk, hogy ezek létező tárgyak, aztán jön a felismerés , hogy Április Bolondja lettünk. Viszont a lóvá tett lurkó évek múlva biztosan nem maradt adósa az idősebbeknek egy-egy jól kitalált tréfával.
Magyarországon az egyik legnépszerűbb bolondok napi esemény az iskolákban a fordított nap. Ez az egyik nap, amikor a diákok szívesen mennek iskolába, mert ilyenkor kicsi a feleltetés és a dolgozatírás esélye. A fordított napon ugyanis a szerepek felcserélődnek. A tanulók tanítanak és a hétköznapokon tanító pedagógusok beülnek az iskolapadba . A tanárt játszó diák a tanárok kifigurázásával tartja meg az órát. Persze nem árt az óvatosság a poénokkal, mert fordított nap csak egyszer van egy évben...
Sajnos az áprilisi tréfák nem mindig sülnek el jól . 1891-ben történt, hogy egy anya és leánya öngyilkos lett,miután egy vicces kedvű ismerősük levelet írt nekik, amelyben tudatta, hogy katonai szolgálatot teljesítő fiukat a katonai törvényszék kivégezte, mert elkopott a cipőtalpa . Úgyhogy csak óvatosan azokkal a tréfákkal.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Tudjátok, mit jelent a közmondás miszerint, bolond lyukból, bolond szél fúj?
Ez egy régi magyar közmondás , a jelentése pedig, hogy bolond ember bolondságokat beszél és nem érdemes komolyan venni.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Téged már tettek április bolondjává?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide