Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. December 6-át, azaz Mikulás napját minden magyar gyermek nagyon várja, hiszen ha egész évben jól viselkedtek , az ablakba kitett, kipucolt cipők megtelnek ajándékkal reggelre. De ki rakja bele a sok finomságot a Télapó, vagy a Mikulás? Ebben a videóban lerántjuk a leplet a "Nagyszakállúról".
Melyik magyar város és ősi magyar mesterség védőszentje Szent Miklós?
A video végén megmutatjuk a választ.
Szinte minden európai nép mitológiai és kultúrkörében találunk egy a Mikuláshoz, vagy Télapóhoz hasonló alakot. Magyarországon a piros palástban, süvegben és pásztorbottal járó Mikulás alakja az 1850-es években tűnt fel. Mikulás, aki a myrai püspök, Szent Miklós népies alakja, a tengerészek, kereskedők, az illatszerészek, a gyógyszerészek, a zálogházak, gyermekek és diákok védőszentje. Az 1950-es években a kommunista vezetés azonban túlságosan kereszténynek tartotta a Mikulás elnevezést, és a nagy testvér, Ororszország mintájára lecserélték a Mikulás alakját a Télapóra.
A lényeg a lényeg, december 6.-án reggel a gyerekek izgatottan ugranak az ablakhoz, hogy meglássák , vajon mit hozott nekik a Mikulás. Magyarországon az a szokás, hogy a kisfiúk és kislányok december 5.-én este szépen kisuvickolják a cipőiket és mielőtt lefekszenek aludni, kirakják az ablakba. Reggelre, csodák csodájára édességgel, földimogyoróval , naranccsal, egyéb finomságokkal és apró játékokkal telnek meg a lábbelik.
A Mikulás a személyéből eredendően ajándékot osztogat a jó gyermekeknek, ezért szüksége volt egy kevésbé barátságos társra, aki móresre tanítja a rakoncátlan ifjúságot. Ő a Krampusz, egy ördögszerű figura, aki az osztrák területről indulva hódította meg Magyarországot is, mint a Mikulás kísérője. A Krampusznak köszönhető, hogy a finom ajándékok és játékok mellett a cipőkbe virgács is kerül. Állítólag a virgács a középkorban a gyermekek fenyítőeszköze volt, és sok gyereknek a mai napig sírásra görbül a szája, amikor meglátja a Mikuláscsomagból kikandikáló virgács-csokrot.
A szerencsésebb gyermekek akár személyesen is találkozhatnak a Mikulással. Sokan megkérik egy-egy ismerősüket, hogy Mikulásnak beöltözve, látogassa meg a családot december 5.-én este. Természetesen az igazi Mikulás felbukkanásának a hatása nem marad el.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Szent Miklós a pálinkafőzők és Kecskemét város védőszentje is. Kecskeméten a Szent Miklós templomot úgy építették meg, hogy december 6.-án, azaz Szent Miklós napján a lemenő nap sugara megvilágítja az oltárt . Ez a mai Kecskemét legrégebbi épülete.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Nálatok hogy hívják a Mikulást?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide