Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Ha azt mondom, hogy július 26. és füredi Anna-bál , Magyarországon szinte mindenkinek, legalábbis ami az idősebb generációt illeti, pompás táncmulatság , évszázados tradíciók és szépségkirálynő választás jut az eszébe. Ezzel a videóval kicsit visszautazunk az időben a régi, 1820-as évek arisztokrata báljait megidézve. Ha előkészítettétek a báli ruhátokat és cipőtöket, akkor irány Balatonfüred!
Az Anna-bálokat a régi tradíció szerint a szívhalászat előzi meg. Tudjátok, hogy kik és milyen szíveket halásznak ki a Balaton vízéből?
A video végén megmutatjuk a választ.
A hatalmas, fényűzően feldíszített báltermet lassan megtölti a több mint ötszáz meghívott vendég . Pezsgőspoharak koccanak össze, átható parfümillat lengi körbe a szebbnél szebb hölgyeket, akiknek az jár a fejében, vajon ki lesz az idei Anna-bál szépségkirálynője. Ekkor megtörve a várakozással teli hangulatot, a zenekar csillogó hangszereiből felcsendül a mindenki által jól ismert díszpalotás dallama . Az Állami Operaház balettművészeinek a táncára elkezdődik a várva várt Anna-bál, amit 2013-ban immár a 188. alkalommal rendeztek meg Balatonfüreden.
Az első Anna-bált a legenda szerint, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte leánya, Anna-Krisztina tiszteletére a család balatonfüredi nyaralójában . Anna-Krisztina állítólag ezen a bálon ismerkedett meg leendő férjével Kiss Ernővel, aki 1849-ben az aradi vértanúk egyike volt. A 19. században az arisztokrácia körében a legnépszerűbb bál az Anna-bál volt. A vendégek között már akkor olyan hírességek keringőztek , mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór, vagy éppen Blaha Lujza. A magyar közéleti szereplők számára az Anna-bál a mai napig minden évben izgatottan várt esemény.
Az Anna-bálra minden évben meghívják a balatonfüredi 18 éves leányokat és többek között ezen elsőbálozó hölgyek közül kerül kiválasztásra a bálkirálynő. A szépségverseny győztese Erisz almája mellett egy Viktória stílusú, míg a két udvarhölgy egy Rotschild és egy Apponyi mintával díszített Herendi porcelánvázát kap ajándékba. A meghívott vendégek pedig az egyedülálló élmény mellett számozott Herendi porcelán szívvel térhetnek haza. Az Anna-bál Balatonfüred egyik meghatározó eseménye, amely kisérő rendezvényeivel együtt nagy idegenforgalmi vonzerővel bír.
Egészen az 1980-as évek végéig, a kommunista rezsim megszűnéséig a füredi Anna-bál szépségkirálynő választás volt az egyetlen országosan is ismert szépségverseny. A győztes neve belekerült az országos napilapokba , fennmaradva az örökkévalóságnak.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Az Anna-bál előtt a bálozó hölgyek feldíszített hajóval, vagy csónakkal kimennek a Balaton vizére. A hagyomány szerint, a hálóval kihalászott faszíven szereplő név tulajdonosa lesz a lányok jövendőbelije, vagy legalábbis a báli kísérője.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Nálatok milyen rendezvényre mennek el szívesen a közélet szereplői?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide