Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Május 1.-je a munka ünnepe a világ számos országában. Esetleg inkább a munkások ünnepe, vagy a munkavállalók szolidarítási napja? A mostani videóban megnézzük, honnan ered ez az ünnep, illetve Magyarországon milyen eszmék hatására hogyan változott a neve és a jelentése a 20. században.
Tudjátok mi köze van Beatrice-nek a munkásmozgalom jól ismert jelszavához, a "8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás"-hoz?
A video végén megmutatjuk a választ.
A II. Internacionálé a II. kongresszuson, 1891-ben, május elsejét hivatalosan a „munkásosztály nemzetközi összefogásának harcos ünnepévé” nyilvánította . Május elseje a 20. században fokozatosan vált szocialista ünneppé, elsősorban a Szovjetunióban és a volt szocialista országokban, többek között Magyarországon lett nemzeti ünnep. Ezzel párhuzamosan az eredetileg a munkások ünnepének hívott napot a "munka ünnepévé" változtatták a szocialista blokkban, mivel ez jobban megfelelt az uralkodó rezsimnek. A kommunista rendszer bukása után pedig a munkavállalók szolidaritási napja lett.
A kommunista rezsim idejében a május elsejei látványos felvonulások több százezres tömegeket mozgattak meg Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egyaránt. A vezető politikusok mosolyogva integettek a tribünről az alattuk elvonuló, vörös és magyar zászlókat lengető emberekre. A munkásosztály minden rétege képviseltette magát. Egymás után masíroztak a különböző gyárak és üzemek dolgozói, a szakszervezetek képviselői, az Úttörők pajtásai és természetesen a Magyar Honvédség járművei és katonái. Mindeközben a hangszórókból folyamatosan szóltak a munkásosztályt és a szocializmust éltető, kommunista indulók felejthetetlen dallamai.
Az 1989-es rendszerváltás után megszűntek ezek a nagyszabású állami rendezvények, és minden politikai párt a saját nézeteinek megfelelően, majálisokkal és kisebb felvonulásokkal ünnepel. A szabadtéri rendezvények manapság inkább a kikapcsolódásról szólnak, mintsem a nagy eszmékről. Ez a nap katolikus ünnep is. Ekkor emlékezünk Munkás Szent Józsefre az ácsra, aki Jézus nevelőaatyja volt. Ő a munkások védőszentje, így nem véletlen, hogy XII. Piusz pápa 1957-ben május elsejét jelölte ki Szent József ünnepének. Korábban a keresztény országokban, közöttük Magyarországon is, márciusban emlékeztek Szent Józsefre.
Május 1-jéhez több más esemény is kötődik. Például 1881-ben ezen a napon kezdett el működni Puskás Tivadar találmánya , az első budapesti telefonközpont , 1957-ben a Magyar Televízió, és lett 2004-ben Magyarország az Európai Unió teljes jogú tagja.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A Beatrice egy magyar rock zenekar , ami az 1990-es években a munkásmozgalmak eme jól ismert szlogenjével azonos című slágerével szerzett nagy népszerűséget Magyarországon.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban milyen rendezvényekkel ünneplitek a május elsejét?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide