Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Amennyiben június 23-án este Budapesten jártok, ne lepődjetek meg, ha a múzeumok előtt tömegek állnak hosszú sorokban a bejutásra várva. Ennyire szeretnek a magyarok éjszaka múzeumba járni? Esetleg valamit ingyen osztogatnak odabent? A mostani videóból kiderül a Szent Iván éji kultúrszomj titka és hogy mi is az a Múzeumok éjszakája .
A múzeumok éjszakáján sok egyedülálló dologgal találkozhattok, ilyen például a csigaparlament, ami..., tényleg mi lehet az a csigaparlament?
A video végén megmutatjuk a választ.
A világ számos országában tartanak valamilyen ünnepséget június 23-án, ami a nyári napforduló napja, azaz az év legrövidebb éjszakája. Az ősi időkben az ember még mágikus kapcsolatban élt együtt a természettel. Erre az időszakra nyúlik vissza a Szent Iván éji tűzgyújtások szokása, mintegy segítve a napot a sötétséggel való küzdelmében . Magyarországon minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső szombat éjszaka rendezik a Múzeumok éjszakáját, mintegy meggyújtva a tudás lángját, minél több emberhez eljuttatva azt.
A Múzeumok Éjszakája egy kulturális rendezvénysorozat, amit 1999-ben Franciaországban találtak ki. A Magyar Oktatási Minisztérium 2003-ban határozta el , hogy ismét a múzeumok felé fordítja az emberek figyelmét , eloszlatva azt a téveszmét , hogy a múzeumokban csak régi poros tárgyakkal, és száraz információhalmazzal találkozhatunk. A Múzeumok Éjszakáján egy belépőjegy áráért végiglátogathatjuk a rendezvényben résztvevő összes múzeumot, kiállítótermet és egyéb kulturális intézményt. Az érdeklődő közönség az éjszaka folyamán külön buszjáratokkal juthat el egyik helyszínről a másikra.
Kezdetben csak a budapesti közönségnek adatott meg hogy részt vegyen ezen az izgalmas eseményen, de 2013-ban már országszerte több mint 300 helyszínen, több ezer program várta a kultúrára éhes látogatókat. A nagy sikerre való tekintettel az elmúlt években egyre több színház, kultúrház, sőt még cirkusz is csatlakozott a rendezvényhez. A színes program-kavalkádban kicsik és nagyok, a természettudományok , a művészetek vagy a történelem iránt érdeklődők éppúgy találhatnak nekik szóló programot, mint a kisgyermekes családok vagy a koncertrajongók.
Egy a sok izgalmas program közül 2013-ból: a szegedi múzeum előtti színpadon megelevenedtek a régi szegedi boszorkányperek és máglyán elégették a bűnösnek kikiáltott boszorkányt . Egyébként az utolsó boszorkányt 1744-ben vetették máglyára Szegeden.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A csigaparlament a magyar parlament kicsinyített mása, ami 4,5 millió Pannon-tengeri csigaházból készült. A keszthelyi Babamúzeumban látható, Guinness rekorder makett 8 méter hosszú, 2 méter magas és 14 év alatt készült el.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Szeretsz múzeumba járni?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide