Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Minden olyan népnek , amelynek több mint ezer éves történelme van, a kultúrája és művészete is ugyanolyan hosszú időre nyúlik vissza. Ez alól a magyarság sem kivétel. Ha többet szeretnél tudni a magyar kultúráról, akkor maradj velünk és nézd meg, hogy hogyan ünneplik Magyarországon a magyar kultúra napját január 22-én.
Minden magyar ember, aki külföldre utazik a Magyar Himnusz zenéjének a kottáját is viszi magával! Hova van lejegyezve a kotta?
A video végén megmutatjuk a választ.
1823. január 22-én Kölcsey Ferenc költő papírra vetette legnagyobb horderejű költeményét , a Himnuszt. 1989-ben a magyar országgyűlés törvényben hirdette ki, hogy Kölcsey Ferenc Himnusz című műve Magyarország hivatalos nemzeti himnusza. Nem véletlen tehát, hogy 1989 óta a Himnusz születésnapja a magyar kultúra napja is egyben. Az ezen évfordulóval kapcsolatos események remek alkalmat adnak a magyarságnak arra, hogy felszínen tartsák évezredes hagyományaikat, és ne hagyják feledésbe merülni a régmúlt nagy művészeit és kulturális értékeiket.
Ezen a napon a kulturális élet bármely területére kiváncsi érdeklődő talál magának tartalmas kikapcsolódási lehetőséget. Országszerte művészeti kiállítások, múzeumi tárlatok, levéltári gyűjtemények, színházi bemutatók gondoskodnak róla , hogy a közönség jobban megismerkedjen a magyarság kultúrájával, hagyományaival, neves művészeivel, a honfoglalástól kezdve egészen napjainkig. A hagyományőrző rendezvények régi mesterségeket mutatnak be, a táncházakban magyar néptáncokat , körtáncot, csárdást tanulhatunk. A felolvasó-esteken pedig találkozhatunk kortárs írókkal, költőkkel, kritikusokkal.
A magyar kultúra napján adják át a művészeti és kulturális élettel kapcsolatos legrangosabb kitüntetéseket , illetve 1993. óta az oktatással és pedagógiai munkával járó díjakat is. Ezek a díjak állami kitüntetések, amit azoknak adományoznak, akik valamilyen kimagasló eredménnyel , teljesítménnyel, vagy alkotással tűntek ki művészeti, vagy oktatási szakterületükön . Természetesen az elismerés és az emlékplakett mellett anyagi jutattatás is jár.
A nemzetközi sportrendezvényeken a magyar Himnuszt a hossza miatt legtöbbször nem játszották le elejétől a végéig . Ezért a Magyar Olimpiai Bizottság készített egy 90 másodperces változatot , így 2013-tól az aranyérmes sportolók a teljes Himnuszt végighallgathatják.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Az útlevelében . Természetesen nem mindenki maga írja bele, de ha a magyar útlevelek lapjait UV fényben megvizsgáljuk, láthatóvá válik a Himnusz kottája.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodnak milyen régi a kultúrája?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide