Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Tudjátok, hogy mit jelent, hogy ha a Márton napi libasült mellcsontja hosszú és fehér? A mostani videóban a szüreti libáról, az újbor megkóstolásáról, azaz a November 11.-i Márton napi szokásokról fogok mesélni nektek.
Hol található ma az a város, amit a Római birodalom idején Savaria-nak neveztek és ahol Szent Márton született?
A video végén megmutatjuk a választ.
Ismerkedjünk meg egy kicsit közelebbről Szent Mártonnal. Szent Márton a római birodalom területén, Savaria-ban látta meg a napvilágot i.sz. 316-ban, egy jómódú pogány családban. Apja kívánságára fiatalon a római légió katonája lett. A legenda szerint 18 éves volt, amikor lováról leszállva kettévágta a palástját és odaadta egy didergő koldusnak . Nem sokkal ezután álmában Jézus megjelent a koldusnak adott palástban. Ennek hatására Márton megkeresztelkedett, otthagyta a sereget, és misszionárius lett.
De mi köze van Szent Mártonnak a ludakhoz? Úgy tartja a legenda, hogy amikor i.sz. 371-ben a Loire menti Tours püspökévé választották, Márton a ludak óljába bújt, hogy kitérjen a kinevezése elől. A ludak azonban gágogásukkal elárulták a szentet, így "kénytelen volt" a püspökséget elvállalni. Ezzel kapcsolatos az a szokás, hogy a keresztény országokban a 40 napos adventi böjtöt megelőző nap, November 11.-én, azaz Márton napján nagy lakomát csapnak, az egyik főfogás pedig a libasült.
A Márton napi lakomák másik fontos eseménye az Újbor csapra verése . Nem véletlen az egybeesés, hisz épp november elejére fejeződik be a must borrá alakulása. Márton emiatt a nagyobb borvidékeken az Újbor védőszentje is. A bor és a liba szorosan összekapcsolódott, számos területen a Márton-ludat „szüreti vagy préslibának” is nevezik. A hagyomány szerint aki Márton napján spicces lesz az Újbortól, azt a következő esztendőben elkerüli a fej- és gyomorfájás.
Sok időjárás jóslással kapcsolatos népi hagyomány kapcsolódik a Márton naphoz. Például, ha a libasült mellcsontja hosszú és fehér, akkor havas télre számítanak, viszont ha ezen a napon havazik, akkor enyhe tél ígérkezik.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Savaria mai neve Szombathely. A Nyugat-Magyarországon, az osztrák határ közelében található Szombathely a legrégebbi magyar város. Már i.sz. 43-ban colonia rangot kaptt a római császártól . Szépsége és hosszú történelme miatt a "nyugat királynőjének" is nevezik.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban milyen szárnyasokat esztek?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide