Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Hogy lehet az, hogy az adventi koszorún az egyik gyertya már majdnem teljesen leégett, míg a másikat még meg sem gyújtották? Mit jelentenek a lila és rózsaszín színek az adventi koszorún? Ha szeretnéd tudni a választ, maradj velünk és készüljünk együtt a karácsonyra. A mostani videónk témája a karácsonyt megelőző időszak, azaz az Advent .
Mire vonatkozik a magyar közmondás "Lassan készül, mint a Luca széke."?
A video végén megmutatjuk a választ.
A karácsonyt megelőző negyedik vasárnap meggyújtjuk az első lila gyertyát az adventi koszorún, és kezdetét veszi a karácsonyi ünnepi várakozás. A keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző időszakot Adventnek nevezik, ami latinul annyit tesz: eljövetel. Ez természetesen Jézus Krisztus karácsonyi születésére vonatkozik. Ilyenkor sok családban fenyőágakból és négy darab gyertyából álló adventi koszorút készítenek. A 3 lila gyertya a hit, a szeretet és a remény szimbóluma, míg a rózsaszín gyertya az örömet jelképezi. A gyertyákat egyenként gyújtják meg, minden vasárnap egyel többet. A negyedik a karácsony elötti utolsó vasárnap lobban fel.
A karácsonyt megelőző vasárnapokat bronz-, ezüst- és aranyvasárnapnak is szokták nevezni Magyarországon. Ezek az elnevezések a vallási tartalomtól elrugaszkodva inkább a fogyasztói társadalom számára bírnak jelentéssel. Ilyenkor ugyanis a karácsonyi bevásárlókörúton lévő tömegek pénztárcáját megcélzandó, az üzletek tovább vannak nyitva és az eladók mindent elkövetnek, hogy a szerintük a karácsonyhoz nélkülözhetetlen összes terméket rásózzák a vásárlókra. Országszerte karácsonyi vásárok várják az embereket, ahol forralt borral a kézben lehet körbejárni a különböző portékákat kínáló árusokat.
Az adventi időszakra eső Luca napján, azaz december 13.-án volt hagyomány sok helyen a Luca-szék készítés. A kilencféle fából készülő széket a legények a december 26-i éjféli misén a kabátjuk alatt lopták be a templomba, és a hagyomány szerint, ha ráálltak, megláthatták a boszorkányokat. Ezután viszont menekülniük kellett, nehogy a boszorkányok széjjeltépjék őket. A zsebükben mákot vittek és menekülés közben ezt elszórták, hogy amíg a boszorkányok a mákot szedegetik, egérutat nyerjenek.
A Luca széke mellett sok egyéb boszorkány rontással kapcsolatos babona létezett Magyarországon. Az egyik ilyen érdekes szokás volt, hogy a kulcslyukba fokhagymát dugtak, egy kést az ajtófélfába vágtak és a seprűt keresztbe tették az ajtó előtt, hogy a ház teljes biztonságban legyen.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A Luca székét 13 napig kellett készíteni, minden nap csak egy műveletet végrehajtva. Ha valami nagyon nehézkesen , sok ideig készül, arra mondják, hogy "Lassan készül, mint a Luca széke."
Hogy tetszett a mostani lecke? Tanultál valami érdekeset?
Ti hogyan készültök a karácsonyra?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide