Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. 1944. március 19. és 1991. június 19. között 50 000 szovjet katona állomásozott ideiglenesen Magyarországon. Hogy mi volt ennek a hosszú ottartózkodásnak az oka és hogyan ünneplik Magyarországon az utolsó szovjet katona távozását, megtudjátok a mostani videoból, ami a független Magyarország napjáról fog szólni.
Tudjátok, hogy hány vasúti kocsi kellett a magyarországi teljes szovjet haderő kivonásához?
A video végén megmutatjuk a választ.
Egy kis történelemórával szeretném kezdeni. Mikor az 1944-45-ös esztendőben a Vörös Hadsereg felszabadította Magyarország területét a náci Németország uralma alól, egyúttal megszállás alá is helyezte azt. A szovjet csapatok az 1947-es párizsi béke értelmében maradtak "ideiglenesen" Magyarországon. Annak ellenére, hogy 1955-ben a magyarországi szovjet katonai jelenlét okafogyottá vált, a csapatok maradtak, hiszen a szovjet hadsereg továbbra is a szocialista tábor összetartásának leghatásosabb eszköze volt, ezt pedig Hruscsov az 1956-os forradalom leverésekor fel is használta Magyarország ellen.
Új helyzetet a nyolcvanas évek végén Gorbacsov szovjet pártfőtitkár fellépése hozott, akinek reformjai megindították a kelet-európai államokban a rendszerváltás folyamatát . Elkezdődött az 50 000 fős Magyarországon szolgálatot teljesítő szovjet haderő kivonása. Az 1989-es esztendő politikai eseményei, mint a Vasfüggöny lebontása és a Magyar Köztársaság kikiáltása 1989. október 23-án, felgyorsították a csapatok kivonását is és 1991. június 19-én az utolsó szovjet katona is átlépte a magyar határt. Ezzel 47 év után először nem állomásozott idegen haderő Magyarországon.
1991. óta június 19-e tehát a Független Magyarország napja. Mivel ez a nap nem munkaszüneti nap, így június utolsó hétvégéjén ünneplik a magyarok a szovjetek kivonulását. Például a fővárosban a Budapesti Búcsú nevű rendezvénysorozat keretében Budapest több pontján komoly és könnyűzenei szabadtéri koncertek várják az szórakozni vágyókat. Ugyancsak ilyenkor tartják az 1958-ban kivégzett Nagy Imre egykori miniszterelnök emlékre rendezett koszorúzást is.
A valamikori szovjet laktanyák több száz gazzal benőtt épületeikkel manapság leginkább szellemvároshoz hasonlítanak, azonban remek terepet biztosítanak a különböző harci játékok kedvelőinek. Sokban paintball vagy airsoft pálya üzemel, ahol ki lehet próbálni a lövöldözés izgalmait.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A csaknem 100 000 fő katona és polgári személy , a mintegy 27 ezer harci technikai eszköz és a több százezer tonna anyag elszállításához közel 35 ezer vasúti kocsira volt szükség.
Hogy tetszett a mostani lecke? Tanultál valami érdekeset?
A ti országotok függetlenségének is van ünnepnapja ?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide