Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok. Ha augusztus elején Budapesten jártok, akkor mindenképpen úgy érdemes összeállítani a programot , hogy ne maradjon ki belőle Európa egyik legnagyobb könnyűzenei eseménye, az egy hetes Sziget Fesztivál . Ha nem hallottál még erről a nagyszabású rendezvényről, akkor maradj velünk és irány a Sziget!
Mit gondoltok, hány munkás dolgozik azon, hogy az év többi napján szabadidő parkként funkcionáló Óbudai sziget egy fesztivál várossá változzon?
A video végén megmutatjuk a választ.
Az első Sziget Fesztivált, Diáksziget néven rendezték meg 1993-ban a budapesti, majdnem 3 kilométer hosszú Óbudai-szigeten. Akkor még a fellépők a magyar rock és alternativ zenei élet képviselői közül kerültek ki. Az egy hetes fesztivál sikerét mutatja, hogy 43 000 fiatal volt kiváncsi a közel 200 koncertre, 80 filmvetítésre és 40 színházi előadásra. A következő évben Eurowoodstock néven megtartott eseményt már a világ legjobb fesztiváljává választották és olyan külföldi sztárok léptek fel, mint a Jethro Tull, vagy Frank Zappa. Ezután már nem volt megállás a Sziget fesztivál csillagának az emelkedésében.
Az évek folyamán ahogy egyre népszerűbb lett a Sziget Fesztivál (röviden csak Sziget) a külföldiek körében is, úgy nőtt a programok sokszínűsége és a különböző világsztárok fellépése is. Manapság a rock és könnyűzenei koncertek mellett, világzenei és elektronikus zenei produkciók éppúgy megtalálhatók a kínálatban, mint a színházi előadások, irodalmi felovasások, vagy éppen néptánc bemutatók a világ minden tájáról. A közel 20 év alatt 300 forintról 14 000 forintra emelkedett napi belépők ára ellenére a Sziget látogatottsága minden évben eléri a 350 000 főt.
Mivel a fesztiválnak otthont adó Óbudai-sziget Buda és Pest két sűrűn lakott kerülete között fekszik, a rendezőknek minden évben sok problémájuk van a hangos zene miatti lakossági panaszokkal. Ezeket különböző hangszigetelt sátrakkal és zajvédő falakkal próbálják orvosolni, több-kevesebb sikerrel. Ugyancsak sokat fejlődött a fesztiválra érkezők kényelmét kiszolgáló szolgáltatások minősége is. A bankautomaták, éttermek, elsősegély-nyújtó helyek , csomagmegőrzők, gyermekmegőrzők, posta, gyógyszertár és nyelvi segítséget nyújtó sátrak mind hozzájárulnak ahhoz, hogy mindenki felhőtlenül szórakozhasson a Szigeten, akár egy napra érkezik, akár egy egész hétre.
Magyarországon a nyári időszakban az ország több pontján megrendezett fesztiválok óriási mennyiségű szemetet termelnek. A 2013-ban bevezetett visszaváltható , nyeles műanyag söröspohárnak köszönhetően a fesztiválszezon szemétkibocsátása mintegy 15 tonnával, a felére esett vissza.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A Sziget Fesztivál rendezvényeinek otthont adó 55 helyszín , azaz színpadok és hangszigetelt sátrak felépítése több, mint 6000 munkás feladata, akik kb 2 hétig dolgoznak az előkészületeken.
Hogy tetszett a mostani video? Tanultál valami érdekeset?
Te milyen koncertre mennél el szívesen?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide