Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok, Livia vagyok! Van egy sportesemény Magyarországon, amelyik minden évben több mint egy millió rajongót szegez a TV képernyője elé, hogy közel két órán keresztűl azt nézze, hogy visító, lóerőktől duzzadó, rakéta formájú versenyautók kergetőznek egymással. Igen, a mostani videónk témája a minden év augusztusában megrendezendő Formula-1 magyar nagydíj. Maradjatok velünk és gázt neki!
Ki volt az első közép európai versenyző, aki szerződést kapott egy teljes szezonra egy Forma-1-es csapattól?
A video végén megmutatjuk a választ.
Amikor Bernie Ecclestone, a Formula-1 autóverseny atyja az 1980-as évek elején elhatározta, hogy Formula–1-es nagydíjat rendez valamelyik szocialista országban, a vasfüggöny mögött, Magyarországon nem sokat tudtak az emberek arról, hogy mi is az a Forma-1. Először Kína, Szovjetunió és Jugoszlávia volt a kiszemelt , de végül Magyarországra esett a választás. 1985. szeptemberében megkötötték a szerződést, amely lehetővé tette , hogy Magyarország is otthont adjon egy Forma-1-es futamnak. Budapest közelében felépült a Hungaroring nevű versenypálya, ami 1986. óta minden évben vendégül látja a száguldó cirkuszt.
Magyarországon az augusztus a legmelegebb és legszárazabb hónap. Nem véletlen, hogy amikor a versenyzőket a az augusztusi Magyar nagydíjról kérdezik, a válaszuk két szó : forró és poros. De ez nem jelenti azt, hogy nem szívesen versenyeznek a Hungaroringen. A pályát lassúsága és a kevés előzési lehetőség ellenére például Ayrton Senna és Michael Schumacher mellett több versenyző is az egyik legjobb Forma-1-es versenypályának tartja. A pályát 2014-ben a versenyzők véleményét kikérve tervezik átépíteni.
A Magyar Nagydíj hétvégéje minden évben nagy érdekődést kiváltó esemény. A budapesti és Budapest környéki utakon gördülő , a versenyautókat szállító kamionkonvojok vonzzák a kicsik és nagyok tekintetét . Természetesen a Hungaroringre vezető utakon és a pálya közelében ilyenkor hatalmasak a forgalmi torlódások . A magyarok tudják, hogy ilyenkor csak annak érdemes arra menni, aki a Forma-1-re kiváncsi, különben jobb más útvonalat keresni. A verseny 4 napja több, mint 240 ezer nézőt vonz, és több, mint 1 millió szurkolót szegez a TV képernyője elé.
A Magyar Nagydíjat a Budapest mellett található Mogyoródon rendezik. A rekordgyorsasággal - alig egy év alatt - felépített versenypálya számítógépes tervezése a világon egyedülálló volt annak idején. A pálya egy természetes völgyben helyezkedik el, ezért körülötte bárhonnan be lehet látni az aszfaltcsík 80%-át.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A magyar autóversenyző neve Baumgartner Zsolt, aki a Formula-1 történetének első és eddig egyetlen magyar pilótája. Egy évet töltött a Forma-1-ben versenyzőként, és egy világbajnoki pontot szerzett.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Nálatok rendeznek Formula-1-es futamot?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide