Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok! Livia vagyok. Hallottatok már a húsvéti locsolkodásról? Ebben a leckében szó lesz erről a régi magyar hagyományról és még egyéb érdekességekről, hogy hogyan ünnepeljük Magyarországon Jézus feltámadását , azaz a húsvétot.
Tudjátok, hogy miért menekülnek el a lányok húsvétkor otthonról?
A video végén megmutatjuk a választ.
Magyarországon, a többi keresztény országhoz hasonlóan a karácsony mellett a húsvét az egyik legnagyobb ünnep. Nemcsak Jézus feltámadása ez, de a tavasz eljövetelének az ünnepe is. A boltok ilyenkor megtelnek csoki tojásokkal , csoki nyuszikkal, csoki báránykákkal és egyéb a húsvéthoz és a tavaszváráshoz kapcslodó jelképekkel .
Egy hagyományosan megterített húsvéti asztalról nem hiányozhat a főtt tojás, főtt sonka vagy kötözött tarja, a friss kenyér vagy kalács , illetve a torma sem. A tojás az élet újjászületésének, a termékenységnek az ősi jelképe, a kenyér vagy kalács Jézus testét szimbolízálja, míg a torma Krisztus keserűségének a megtestesítője.
A húsvéthoz sok szép néphagyomány kapcsolódik, ezek közül talán a legkülönlegesebb a húsvéti locsolkodás. Húsvét hétfőn a fiúk és férfiak végiglátogatják az ismerős lányos házakat és vidám, néha kicsit obszcén locsolóversek kiséretében meglocsolják a hölgyeket, nehogy elhervadjanak . Cserébe hímes tojást illetve a fiúcskák egy kis zsebpénzt kapnak. Nem maradhat el a háziborral , vagy házipálinkával való koccintás sem minden háznál. Régen a kútból húzott friss vízzel locsolkodtak, de a modern korban ezt felváltották a különféle olcsó kölnik.
Húsvétkor a katolikus papok, főleg faluhelyen , több misét is tartanak egymástól távolabb eső templomokban és gyakran autóval mennek egyik helyszínről a másikra. A misék velejárója, hogy a pap iszik a miseborból. Ez viszont komoly problémát jelent, amióta Magyarországon bevezették a zéró tolerancia elvét, azaz a legkisebb mennyiségű alkohol elfogyasztása után is már tilos a volán mögé ülni . A katolikus egyház és az illetékes szervek még nem találták meg a megoldást erre kérdésre.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Az újabban divatba jött erős illatú locsolkodó kölnik miatt. Sokan inkább elmennek otthonról , minthogy pacsulitól illatozó hajjal, a délutánra már igencsak illuminált locsoló brigádokat fogadják.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
Nálatok is vannak régi húsvéti hagyományok?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide