Dialogue

Vocabulary (Review)

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok! Livia vagyok. Petőfi Sándor, kokárda , márciusi ifjak, Nemzeti Múzeum. Ismerősek ezek a szavak a magyar történelemből? Ha igen akkor maradj velünk, hogy még több érdekességet megtudj az 1848-as forradalomról és szabadságharcról , ha pedig nem, akkor annál inkább érdemes végignézned ezt a videot.
A magyar zászló 3 színből áll: piros, fehér és zöld. Tudjátok, mit jelentenek ezek a színek?
A video végén megmutatjuk a választ.
Az 1848. március 15-én kitört forradalom és késöbb szabadságharc szerves része volt az 1848-ban Európán végigsöprő forradalmi hullámnak, és Magyarország újkori történelmének az egyik legmeghatározóbb eseménye. Ebben az időszakban Magyarország a Habsburg Birodalom része volt, mint önálló állam, de erősen korlátozott jogokkal . Ezeket a korlátokat döntötték le a márciusi ifjak, többek között Petőfi Sándor vezetésével. Elfogadtatták a Habsburg udvarral az úgynevezett 12 pontot és megalakult az első magyar független felelős kormány Batthyány Lajos vezetésével.
Nincs olyan magyar ember aki ne tudna idézni Petőfi Sándor, a "nemzet költőjének" valamelyik verséből. A mindössze 26 évet élt költőóriás a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb, és külföldön a mai napig legismertebb alakja. Rövid élete során több, mint 1000 verset írt, köztük az 1848. március 15-e előestéjén költött Nemzeti Dalt, ami éppúgy a forradalom jelképévé vált, mint maga a költő. Heves vérmérsékletű , forradalmi alkat volt, aki nagyon szerette a hazáját. A halál is a csatamezőn érte Segesvárnál 1849. július 31-én, amikor a Habsburg udvar orosz segítséggel már a magyar szabadságharc leverésére készült.
Március 15-e nemzeti ünnep és munkaszüneti nap. Ezen a napon az ország minden pontján megemlékezéseket tartanak. A politikai erők is kihasználják az alkalmat és minden évben gyűléseken és rendezvényeken szónokolva próbálják maguk mellé állítani a háromszínű kokárdát viselő ünneplőket. A forradalom és szabadságharc eszméi a mai napig aktuálisak.
Egyes vélemények szerint a márciusi ifjak által hordott és a mai napig divatban lévő kokárda hibás, mert nem felel meg a kokárda-olvasás szabályainak . Az első kokárdát állítólag Petőfi Sándor szerelme , Szendrey Júlia készítette Petőfinek és ő úgy találta csinosabbnak, ha kívülre kerül a piros, fittyet hányva a szabályokra. Mindenesetre azóta is így hordjuk és így szeretjük.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A magyar trikolor színeinek a jelentése a következő: a piros az erőt, a fehér a hűséget , a zöld pedig a reményt fejezi ki.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodnak melyik a legnagyobb nemzeti ünnepe?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide