Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok! Livia vagyok. Ha nyárra tervezitek a magyarországi látogatásotokat, az augusztus 20-i, budapesti tüzijátékot nagy könnyelműség kihagyni. Ekkor ünneplik ugyanis Magyarországon államalapító Szent István király napját . Hogy ez a nap az évszázadok során, az éppen aktuális politikai és egyházi körülményektől függően, milyen egyéb tartalmakkal telt meg Magyarországon, elmondom nektek ebben a videoban.
A kérdés a Magyarság egy nagyon régi szimbólumára vonatkozik. Mi az a Szent Jobb?
A video végén megmutatjuk a választ.
Egyszer réges-régen , majdnem 1000 évvel ezelött, 1083. augusztus 20-án a fehérvári bazilikában szentté avatták I. István magyar király relikviáit. Ő volt a Magyarok első királya, aki megteremtette a magyar keresztény királyságot, amely majdnem 9 évszázadig állt fennt a Kárpát-medencében. Augusztus 20-a tehát elsősorban egy keresztény ünnep. A huszadik században azonban egyéb tartalmakkal is megtelt.
A kommunista diktatúra számára vallási és nemzeti tartalma miatt is kerülendő volt egyáltalán említeni, hogy ezer éve élt itt egy férfi, aki független és erős államot hozott létre, olyan erős pénzzel, amire az akkori kor Európája csak irigykedni tudott. Mit tesz ilyenkor egy ravasz diktátor? Államot alapít: 1949. augusztus 20-án kihirdették a Magyar Népköztársaság alkotmányát, a napot pedig az államalapítás, jobban mondva az alkotmány ünnepének nevezték. Szovjet mintára az Új Kenyér ünnepe tartalommal is kiegészítették, ez kicsit hasonlít az évszázados arató ünnepségekre, de lényegében nem sok köze van hozzá.
Egészen az 1989-es rendszerváltásig augusztus 20.-ának eredeti, Szent István királlyal kapcsolatos jelentése háttérbe szorult . Ekkor viszont a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepének nyilvánítják és újra megrendezik a Szent Jobb körmenetet , ami minden évben nagy népszerűségnek örvend. Ezen a napon az ország minden pontján ünnepi rendezvények köszöntik az érdeklődőket, de a leglátványosabb kétségkívül a tűzijáték, Budapesten a Duna folyó két partján.
Sajnos ez imént említett tűzijáték nem mindig a szórakozásról szól. 2006-ban óriási vihar tört ki a tüzijáték ideje alatt éls miközben a sok tízezer ember menekülni próbált, öten életüket vesztették és több százan megsebesültek.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
A kérdés a Magyarság egy nagyon régi szimbólumára vonatkozik. Mi az a Szent Jobb?
A Szent Jobb, Szent István király természetesen mumifikálodott jobb keze, keresztény és magyar nemzeti ereklye . A budapesti Szent István-bazilikában, a Szent Jobb-kápolnában őrzik, de az évenkénti augusztus 20.-ai körmeneten mindenki megnézheti.
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban mikor ünneplitek az államalapítást?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide