Dialogue

Vocabulary

Learn New Words FAST with this Lesson’s Vocab Review List

Get this lesson’s key vocab, their translations and pronunciations. Sign up for your Free Lifetime Account Now and get 7 Days of Premium Access including this feature.

Or sign up using Facebook
Already a Member?

Lesson Transcript

Sziasztok! Livia vagyok.Tudjátok, hogyan lehet akár belőletek is pünkösdi király, vagy királyné? Kik állítják a májusfát és miért? Ebben a leckében a magyar pünkösdi hagyományokkal és szokásokkal szeretnélek megismertetni benneteket. De akár a saját szemetekkel is láthatjátok , ha ellátogattok Magyarországra a húsvét utáni 7. vasárnapon és hétfőn, azaz pünkösdkor.
Van egy régi magyar közmondás: "Rövid, mint a pünkösdi királyság." Szerintetek ez mire vonatkozik?
A video végén megmutatjuk a választ.
Pünkösd ősi ünnepén, a kereszténység a Szentlélek eljövetelét ünnepli. A keresztény templomokban pünkösdi rózsaszirmokat szórnak, ami a lángcsóvát jelképezi, és a Szentléleket ábrázoló fehér galambokat reptetnek. Az ünnep több régi magyar hagyományelemet ötvöz, mint például a pünkösdi király választás. A falvakban a középkor óta pünkösdkor lovasversenyen, vagy egyéb ügyességi próbákon a legrátermettebb legényt pünkösdi királlyá választják, akinek ezután különféle kiváltságok jártak, meghívták bálokba és lakodalmakra , a kocsmában ő szólhatott először és ingyen ihatott.
Ha van pünkösdi király, akkor lennie kell pünkösdi királynénak is. A lányok kiválasztják maguk közül a legkisebbet és a legszebbet, majd egy kendőt a feje fölött kifeszítve végigjárják a falu házait és vidám dalaikkal gazdag termést kívánnak a háziaknak. Másik nagyon szép hagyományunk a kalinkázás, amikor a fiatal legény egy díszesen kifaragott evezőlapátot ad a választottjának, és zöld ágakkal kirakott ladikon csónakázni viszi. Sok helyen találkozhatunk pünkösdkor májusfákkal is, amit ugyancsak a szerelmes ifjak állítanak szívük hölgyének.
Sok magyar településen a mai napig ápolják ezeket a szép népszokásokat. Ópusztaszeren és Szentendrén például minden évben pünkösdöléssel, néptáncbemutatókkal, népi játékokkal várják az ünnepelni vágyókat. A nagyobb városok pünkösdi rendezvényei között találhatunk pálinka- és borfesztivált éppúgy, mint virágkarnevált és kézműves vásárt. A vallási jelentés mellett ilyenkor minden a tavaszről, a kikeletről és a szerelemről szól.
Szeged környékén úgy tarják, hogy ha pünkösdkor fúj a szél , az a Szentlélek szájából jön, aki pedig szidja a szelet, az szélütést kap, azaz megüti a guta.
És most lássuk a választ a video elején elhangzott kérdésre.
Van egy régi magyar közmondás: "Rövid, mint a pünkösdi királyság." Szerintetek ez mire vonatkozik?
Már korábban volt szó a pünkösdi király választásról, és az ezzel járó előjogokról . Azonban a király csak egy évig élvezheti ezeket az előnyöket . Erre vonatkozik a "Rövid, mint a pünkösdi királyság".
Hogy tetszett ez a lecke? Tanultál valami érdekeset?
A te országodban vannak a pünkösdhöz kapcsolódó népszokások?
Írj nekünk a HungarianPod101.com-on!
Viszlát legközelebb!

Comments

Hide